Infraestructures

REGSEGA no quantifica les mesures ambientals

La Sindicatura de Comptes alerta que el Segarra-Garrigues no reflecteix l'impacte sobre el cost i l'aprofitament de retallar en 41.000 ha el reg previst

La Sindicatura de Comptes ha detectat que REGSEGA, l'empresa pública catalana que construeix la xarxa secundària del canal Segarra-Garrigues, no ha quantificat l'impacte mediambiental de les sentències europees sobre les zones de protecció d'aus. L'informe fiscalitza als anys 2010 i 2011, i fins que l'empresa va ser absorbida per Infraestructures de la Generalitat SA.

Les dues sentències de la Unió Europea del 2007 obligaven a complir la directiva comuna sobre protecció d'aus silvestres i van suposar una retallada de 41.000 hectàrees de reg. L'informe recull dos acords de govern del 2010 en els quals es destinaven 114 milions a mesures correctores per complir la directiva. Ara bé, “no es quantifica l'impacte sobre el cost de les obres, que pot ser molt significatiu sobre els comptes, el cost i les hectàrees aprofitables finals”, diu. La sindicatura assenyala que “no ha facilitat els canvis en la superfície de reg, en la dotació d'aigua, ni les possibles incidències sobre la facturació de les tarifes de servei, consum i explotació, ni ha quantificat l'impacte que se'n pugui derivar”.

LA XIFRA

1.100
milions
va ser el preu d'adjudicació inicial de l'obra de la xarxa secundària el 2002, que ja hauria d'estar acabada.

Contractes sense el tràmit legal

REGSEGA va contractar determinats serveis i subministraments que superaven el llindar dels contractes menors i, per tant, havien de seguir la tramitació prevista per la llei de contractes del sector públic, segons la sindicatura. D'altra banda, la unió de constructores Aigües del Segarra-Garrigues, executora de les obres, no ha actualitzat el tipus de l'euríbor ni els canvis en l'execució del projecte, establerts en el pla de finançament a 20 anys.

La diputada d'IC-V Sara Vila ha declarat: “L'informe de la Sindicatura mostra també que la gestió de l'obra és nefasta. Paguem més pel deute i no s'ha revisat el cost del projecte malgrat passar de les 70.000 a les 40.000 ha.” IC-V ha demanat, dues vegades al Parlament una auditoria sobre tot el projecte, que ha estat rebutjada. “Destinen el 30% del pressupost inversor de tota la demarcació a una obra que no està generant riquesa.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia