Infraestructures

No a la MAT Selva “demostrarà” que el ramal és inútil

Els opositors troben insuficient l'informe dels enginyers

Censuren que REE posi traves a l'accés a la informació

La Plataforma No a la MAT Selva considera insuficient l'informe del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya sobre el ramal de la línia de molt alta tensió a la comarca, que uniria la subestació de Riudarenes amb la infraestructura. Per un dels portaveus del col·lectiu, Marc Vilahur, la transició cap a les energies renovables no té marxa enrere. “No volem la MAT i demostrarem que no serveix.”

El col·lectiu opositor va fer ahir una assemblea informativa i ja treballa perquè les administracions –començant pels consistoris de Riudarenes i Sils–, les empreses i els ciutadans apostin per les renovables. L'Ajuntament de Santa Coloma ja ha aprovat una moció en què es'hi compromet. Segons No a la MAT, no té sentit que el govern espanyol aposti per “infraestructures centralitzades i combustibles fòssils”, de les quals el ramal de la MAT (12 km a Santa Coloma i 5 a Riudarenes) és una mostra.

La plataforma considera només un punt de partida l'informe dels enginyers catalans, que proposen alternatives a la MAT. “L'estudi és bo, però insuficient perquè no té en compte el Pla de Transició Energètica, aprovat pel conseller Felip Puig el 2015”, valora. Els autors de l'estudi no han pogut accedir –diu Vilahur– amb llibertat a la informació sobre les infraestructures de l'Estat a causa de les traves de Red Eléctrica Española (REE).

LA XIFRA

6.001
vots
contraris a la MAT hi va haver en la consulta del 26 de gener del 2014 a Santa Coloma, Sils i Riudarenes.

Un nou model energètic basat en les renovables

Els responsables de la Plataforma No a la MAT Selva han estrenat un logo en què volen fer esment, també de manera gràfica, a l'actualització dels seus principis fundacionals. “Ja no ens oposem només a la línia de molt alta tensió (MAT) sinó que treballem per un nou model energètic a la Selva”, diu un dels portaveus del col·lectiu, Marc Vilahur. El mapa energètic comarcal i de la demarcació hauria d'anar encaminat cap a un “100% d'energies renovables”, tal com va aprovar el dilluns 18 l'Ajuntament de Santa Coloma en una moció. No a la MAT Selva proposa “a tots els municipis de la comarca” que s'hi adhereixin. Segons l'esmentat acord, el consistori preveu, entre altres coses, que un 1% anual del consum d'energia de les instal·lacions municipals sigui d'autoconsum per energia solar. Anualment, s'aniria incrementant un punt el percentatge fins a arribar al 2022 al 5%. A més, “s'exigirà a les empreses proveïdores que es contracti que l'energia proporcionada sigui de proximitat i obtinguda al 100% a través d'energies renovables”.

No a la MAT Selva (o Nou Model Energètic al Nostre Territori) va néixer formalment el 31 de juliol del 2013, després que el govern espanyol va autoritzar el ramal de la MAT a la comarca i la subestació de Riudarenes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia