Serveis

serveis

L'ACA porta l'empresa de l'aigua de Vidreres a la fiscalia

La Generalitat denuncia que la subministradora de les urbanitzacions no li paga el cànon que cobra als veïns

Calcula que el deute acumulat des del 2009 ja puja a més d'1,1 milions d'euros

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha portat Rec Madral/Riera de Cabanyes –l'empresa subministradora de l'aigua de les urbanitzacions de Vidreres– a la fiscalia per un deute que quantifica en 1.124.225,4 euros. Aquests diners corresponen al cànon de l'aigua entre els anys 2009 i 2013.

“La situació respecte a l'ACA és tan extrema i dissortadament tan insostenible [...] que des de l'agència, a banda de continuar amb les actuacions de recaptació oportunes en via de constrenyiment, s'han posat en coneixement de la fiscalia de delictes econòmics aquests fets”, va explicar Jordi Agustí, director de l'ACA en un escrit que està adreçat a Jordi Camps, alcalde de Vidreres, i al secretari municipal, i al qual ha tingut accés aquest diari.

Segons van indicar ahir fonts de l'ACA, aquestes empreses ingressen el cànon de l'aigua a través de la factura que cobren als abonats, però aquest tribut no és retornat a la Generalitat com fixa la llei.

En l'escrit adreçat a l'Ajuntament de Vidreres, el director de l'ACA va acusar les empreses subministradores d'aigua d'actuar “de manera irregular en la gestió del cànon de l'aigua”. En concret, va assegurar: “Si bé ocasionalment declaren els imports d'aquest tribut ingressat pels seus abonats de l'aigua, sistemàticament no ingressen a l'ACA les quantitats recaptades, malgrat que es tracta d'un ingrés de la hisenda pública catalana.” És per això que ho han fet saber a la fiscalia.

Conseqüència política

L'alcalde i el secretari van rebre l'escrit del director de l'ACA dimarts al matí, hores abans del ple municipal en què s'abordava, precisament, la qüestió del subministrament de l'aigua a les urbanitzacions. Agustí els va fer un prec exprés: “Des de l'agència considerem imprescindible que en l'esmentat ple es doni coneixement de la informació que us traslladem.” La informació, però, no va ser comentada en el decurs de la sessió, i es va fer cas omís de la petició de l'ACA d'informar-ne la resta de regidors. En aquella jornada, però, per sorpresa de tothom, l'alcalde va presentar una proposta per portar als jutjats Rec Madral si no rectificava en les quotes que cobra als veïns.

Segons explica l'ACA, aquest organisme s'ha reunit dos cops amb l'alcalde Camps –al desembre i al febrer– per informar-lo de la situació amb les empreses de l'aigua i les responsabilitats que se'n podrien derivar per a l'Ajuntament com a titular de les competències.

LA FRASE

Els imports del cànon de l'aigua, en lloc de ser ingressats a l'ACA, són objecte d'apropiació per part de l'empresa
Jordi Agustí
Director de l'ACA

Rec Madral contraataca

Si l'ACA va fer arribar l'escrit a l'Ajuntament de Vidreres dimarts al matí, poca estona després l'alcalde ja va rebre la resposta de l'empresa que subministra l'aigua. En aquest segon escrit, al qual ha tingut accés aquest diari, la concessionària qualifica la carta de l'ACA de “tendenciosa”. Carme Krubally, en representació de Rec Madral/Riera de Cabanyes, hi assegura: “És increïble la quantitat de mitges veritats i afirmacions interessades destinades a culpabilitzar i responsabilitzar les dues empreses.” A més, afirmen que els “reconforta” que el cas sigui a la fiscalia perquè els “deixaran defensar”, alhora que expliquen que ells també han dut l'ACA a la fiscalia. Finalment, la representant de les empreses acusa l'ACA d'actuar per afavorir “una altra companyia amiga”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.