Serveis

Paterna vol la millora de la recollida de residus urbans

La coalició Compromís està persuadida que pot crear ocupació i augmentar els ingressos municipals

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, considera que la millora de la recollida de residus sòlids urbans (RSU) pot ser una font de creació d'ocupació, alhora que pot ajudar a ingressar més diners en les arques municipals per la venda dels residus provinents de la recollida selectiva, que ara tenen més valor al mercat de matèries primeres.

Segons explica el regidor, a Paterna les dades de recollida selectiva als últims anys mostren que la quantitat de residus recollits (quilos/hab) en el municipi, especialment el 2012, allunyen cada dia més del Pla Nacional Integral de Residus (PNIR), sense assolir la mitjana del País Valencià.

En general, la recollida selectiva municipal “ha anat en augment en quant al número de fraccions que es recullen (recollida de roba i oli de cuina utilitzat), però no quant a la quantitat de residus recollits, ni a la fracció ‘Rebuig', ni a altres residus que es recollien als miniecoparcs i en l'ecoparc municipal, tots liquidats pel govern municipal per suposats motius econòmics”.

Les conseqüències d'aquesta inacció són nefastes per al medi ambient, segons afig el regidor ecovalencianista, ja que sense un sistema de recollida selectiva eficient, “augmenta de manera considerable la quantitat de residus recollits al contenidor gris, barrejats, fent inviable la separació en planta i la posterior valorització, amb l'única alternativa de dipositar-ho a l'abocador. I per aquest motiu també es deriven perjuís econòmics, com a conseqüència dels menors ingressos per la venda dels residus provinents de la recollida selectiva, així com un major cost en el transport, tractament i eliminació dels residus barrejats enviats a l'abocador”.

Des de Compromís pensen que l'Administració Local, com a garant del bé comú en el poble, “no pot romandre impassible davant aquest repte, i hauria de convertir-se en avantguarda en la recerca de ferramentes que incloguen criteris de gestió ambiental a la gestió pública, per tal de contribuir, localment a donar solució als problemes ambientals globals i la lluita contra el canvi climàtic”.

Així, proposen que es cree un Pla Local de Gestió de Residus, que s'elabore una ordenança específica per a la gestió de residus i neteja viària. I que a més l'Ajuntament de Paterna intensifique les campanyes d'informació i sensibilització ambiental de cara a la ciutadania, sense oblidar que ha de millorar la recollida de bioresidus, de cara a la promoció de l'ús dels productes obtinguts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia