Serveis

PATRIMONI

Un camí circular per completar el poblat ibèric de Sant Julià de Ramis

L'Ajuntament tanca la museïtzació de l'espai amb l'1 per cent cultural de l'Estat

Farà un camí dins la pineda i fins a l'església dels Sants Metges

L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis completarà, amb el finançament de l'Estat, la museïtzació del poblat ibèric Castellum Fractum (castell trencat), a la muntanya del poble. Així, es podrà completar la visita al jaciment arqueològic amb un camí circular que conduirà fins a la pineda de la Feixa Llarga i a l'església romànica dels Sants Metges. Les obres tenen un pressupost de 263.000 euros.

L'empresa Aspecte Paisatge SL ha fet el projecte per completar la museïtzació de l'espai, d'una hectàrea, cosa que permetrà conèixer, amb més detall, tant l'antic castell, més a prop de Campdorà, com el poblat ibèric, en direcció a Medinyà. Les obres ajudaran a reforçar les antigues muralles romanes i ibèriques.

La visita començarà a l'accés superior a la pujada a la muntanya, just al davant de l'antena de telecomunicacions i després de l'església. Permetrà visitar el poblat ibèric, del tot renovat i amb més punts de parada, i passarà per un nou camí de sauló dins la pineda i fins al davant de l'església. “El que es farà ara és consolidar el recorregut pel poblat, cosa que permetrà fer la volta completa. S'adequaran els itineraris, que seran més compatibles”, destaca l'arquitecte paisatgístic Martirià Figueras, d'Aspecte Paisatge SL, que ja havia fet el projecte de la primera fase.

Els carrils de l'autopista

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esports del govern espanyol ha concedit l'1 per cent cultural a Sant Julià de Ramis per l'ampliació del tercer i quart carrils de l'autopista AP-7, que passa pel municipi i de la qual Acesa és concessionària. Serà l'Estat qui executarà les obres.

L'equip de govern de Sant Julià, format pel PSC i Unitat per a la Democràcia Municipal (UdM), destaca que es pugui completar el recorregut al poblat ibèric. Pere Pujolràs, tinent d'alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament (UdM), confia que les obres començaran aquest any.

Els cotxes, només fins a l'església

Quan s'acabin les obres, l'accés motoritzat a la muntanya de Sant Julià de Ramis es restringirà i els vehicles només podran arribar fins a l'església dels Sants Metges. Aprofitant els treballs de consolidació del poblat ibèric, s'adequarà i es millorarà la zona d'aparcament de sota de l'església, a tocar de la feixa, i que condueix cap al cementiri. Hi haurà una quarantena de places de cotxes, i l'Ajuntament ja ha aplanat el terreny.

De moment, unes pilones de fusta, just al davant de l'antena de comunicacions, posen fi a l'accés al jaciment pocs metres abans d'arribar-hi. L'Ajuntament millorarà l'accés dels visitants i els fidels a l'aparcament amb unes escales des de la plaça de l'Església.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia