Serveis

ADMINISTRACIONS

Un milió d'inversió fins a final d'any per renovar 5.189 fanals, a Sant Feliu

L'Ajuntament adjudica a l'UTE de Gas Natural i Citelum el manteniment de l'enllumenat públic durant 15 anys

El consum es vol reduir gairebé un 54%

La unió temporal d'empreses (UTE) de Gas Natural Serveis i Citelum és la nova adjudicatària del manteniment de l'enllumenat públic de Sant Feliu de Guíxols, amb una proposta d'inversió inicial d'1 milió d'euros per renovar 5.189 dels 5.430 punts de llum que funcionen al municipi, el 95,5% del total. El consum actual, de 2,69 milions de kWh anuals, es reduirà a 1,25 milions de kWh, un 54% menys.

L'alcalde, Joan Alfons Albó, destaca que aquesta inversió de xoc es farà “durant els primers vuit mesos del contracte”, per un període de 15 anys i amb possibilitat de dues pròrrogues bianuals afegides. El municipi sufragarà la despesa repartida al llarg d'aquest període, però amb un preu tancat que equival a la despesa anual actual. Així, preveient un increment dels costos de l'electricitat, l'estalvi municipal creixerà any rere any.

El procés per preparar el concurs i l'adjudicació ha durat prop de dos anys, però Albó confia que els veïns es beneficiaran de les millores. Les actuacions es repartiran “per tot el municipi, i no només en les zones turístiques”, i hi ha un canvi de model: “Fins ara, l'empresa que s'encarregava de l'enllumenat guanyava més diners si hi havia avaries, i ara, com menys avaries hi hagi, tindrà més benefici”, assenyala l'alcalde.

L'UTE guanyadora s'ha compromès a substituir les llumeneres dels semàfors i instal·lar-ne de noves a la pràctica totalitat de punts de llum, amb la tecnologia de l'halogenur de sodi. Es tracta de làmpades de 35 W, amb un consum lleugerament superior a les de LED però molt més rendiment lumínic. Visualment, els veïns percebran una llum menys ataronjada, i allà on calgui la renovació dels fanals anirà acompanyada d'una substitució dels pals o els antics braços que les sustenten a les façanes.

La proposta preveu solucions adaptades als eixos principals, com ara la rambla Vidal o l'avinguda Juli Garreta, i millores afegides incloses en el preu per reforçar la il·luminació de les façanes de l'ajuntament, el monestir, el Salvament, el Casino dels Nois i la instal·lació dels llums de Nadal.

LES XIFRES

5.189
punts de llum
substituiran els adjudicataris durant els primers vuit mesos de la concessió.
1,25
milions de kWh
és l'objectiu de consum anual que l'UTE guanyadora espera assolir amb les millores d'estalvi.
2,69
milions de kWh
anuals va consumir l'enllumenat urbà de Sant Feliu de Guíxols el 2011, segons una auditoria.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia