Serveis

L'alcalde de Blanes reclama el mateix tracte per l'aigua que Lloret

Josep Marigó retreu que l'ACA ha permès al consorci format pel municipi veí i Tossa negociar un conveni molt més avantatjós econòmicament

L'alcalde de Blanes denuncia que l'ACA obliga el municipi a tenir més dependència de la dessaladora per a l'abastiment d'aigua que no pas el Consorci Costa Brava (format pels ajuntaments de Lloret de Mar i Tossa), fet que obliga a pagar molt més de quota, que s'ha de fer repercutir, a la vegada, en el rebut de l'aigua. Marigó es planteja portar el tema als jutjats.

Els tres compradors d'aigua de la dessaladora tenen convenis diferents amb Aigües del Ter Llobregat, que gestiona ara la dessaladora. En el cas de Blanes, segons Marigó, l'ACA –que és la que portava abans la dessaladora– va obligar l'Ajuntament a mantenir el consum d'hectòmetres cúbics (que fixava en dos). El Consell del Maresme (responsable d'una catorzena de municipis) havia de tenir una quota de 5,5 hectòmetres, mentre que per a Lloret i Tossa la quota era inicialment de 2,5.

Marigó denuncia que l'ACA aparentment ha permès a Lloret i a Tossa negociar un nou conveni amb un consum que baixa a 0,5 hectòmetres, de manera que, anualment, Lloret passarà a pagar una quota que no arriba als 300.000 euros, mentre que Blanes en pagarà 800.000, fet que per Marigó no té cap sentit, atès que, entre altres coses, el pes turístic de Lloret és molt més gran i el consum, també.

Per Marigó, hi ha un doble greuge: “D'on trauran l'aigua que els falti? La resposta és fàcil, de l'aqüífer de tots. I, si és així, hi ha un perjudici per a Blanes i el Maresme, perquè no se'ns deixa”, diu l'alcalde de Blanes, que es planteja portar les quotes al jutjat. “Permeten a un dels extractors treure molta més aigua i, d'altra banda, han de fer repercutir més el cost de la dessaladora a Blanes i el Maresme.” Marigó calcula que el consorci de Lloret i Tossa hauria de pagar una quota al voltant de 900.000 euros. “Fa dos mesos i mig que lluito amb aquest tema sense resposta; n'he parlat amb el conseller Santi Vila, i la resposta és que entenen que hi ha una disfunció, però no hi posen solució”, afegeix.

Per Lloret, cap problema

L'alcalde de Lloret, Romà Codina, va explicar que Lloret i Tossa pràcticament no utilitzen l'aigua de la dessaladora, perquè fan servir els pous mancomunats que tenen a la Tordera. Marigó veu en aquesta extracció un greuge mediambiental per a l'aqüífer, però Codina entén que actualment no hi ha sobreexplotació, sobretot des que van tancar algunes fàbriques que utilitzaven molta aigua de la Tordera. “L'aqüífer s'ha regenerat, i això ha fet que la dessaladora funcioni al 10% a l'hivern”, explica Codina, que no hi veu problema de cap mena.

LA XIFRA

800.000
euros
és la quota fixa que paga Blanes pel consum de l'aigua de la dessaladora. Lloret i Tossa, menys de 300.000.

LES FRASES

L'aqüífer de la Tordera s'ha regenerat, no hi ha risc de sobreexplotació
Romà Codina
alcalde de lloret de mar
D'on trauran Lloret i Tossa l'aigua que els falti? La resposta és fàcil: de l'aqüífer de tots
Josep Marigó
alcalde de blanes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia