Serveis

El cor dels banyistes de Blanes, ben protegit

Els socorristes aprenen a utilitzar els 14 desfibril·ladors que hi ha al municipi

Entre tres mil i quatre mil persones moren cada any per aturada cardíaca. Actuar amb un desfibril·lador durant els primers minuts després de l'atac de cor és vital i, per això, Blanes ha decidit apostar en aquest sentit i convertir-se en un dels municipis que donin més garanties de rescat en aquestes situacions. Aquest any, el poble és pioner arreu de Catalunya i de l'Estat espanyol, ja que s'ha convertit en el primer territori cardioprotegit. Els 22 socorristes del municipi han fet un curs especialitzat adreçat únicament al personal d'emergència per a la utilització dels DEA.

Els efectius del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme (SVSS) disposen d'un total de 14 DEA al seu abast: 9 mòbils i 5 fàcilment extraïbles ubicats en columnes fixes. Els desfibril·ladors mòbils estan repartits als llocs de socors (situats a la cala Sant Francesc, Blanes Centre i s'Abanell); a l'Oficina de Turisme dels Pins, molt a prop de la platja; i 5 altres DEA formen part de l'equipament que duen els vehicles d'emergència de la policia local i Protecció Civil.

Pel que fa als cinc fixos, estan en columnes molt a la vora de la platja: al passeig Pau Casals, al passeig de Dintre, a la plaça Mare de Déu del Vilar dels Pins, a la plaça Catalunya i al passeig Catalunya. A Blanes hi ha un total de 14 columnes amb DEA. El curs d'utilització dels DEA l'ha impartit la Universitat de Girona i ha format els socorristes de Blanes tant en l'ús dels desfibril·ladors automàtics com en la Reanimació Cardiopulmonar que complementa l'aprenentatge.

El cap de setmana passat a les platges de Blanes els vigilants i socorristes van tenir set intervencions, en la majoria dels casos lleus, per ferides, rascades o punxades de garoines. Dissabte, però, una turista estrangera de 29 anys va perdre la consciència a la platja i va haver de ser traslladada en ambulància fins a l'hospital i diumenge un home de mitjana edat d'origen holandès va perdre totalment la memòria. En aquest cas la víctima havia passat el matí a la platja, va anar a descansar a l'hotel i quan es va despertar no recordava res. La seva parella va demanar ajut al punt de socors, on li van prendre les constants vitals i el van traslladar a l'hospital.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.