Serveis

El govern de Vilassar de Dalt vol aturar ara el crematori

Canvia el discurs i s'empara en la inexistència d'una legislació específica catalana o europea sobre la incineració

Defensa el projecte dels serveis funeraris i intentarà convèncer l'empresa

Gir de 180 graus en l'encesa polèmica sobre la construcció d'un crematori a Vilassar de Dalt. El govern local –integrat per GEVD, OxV, ERC, PSC i un regidor no adscrit– va anunciar de sorpresa en l'últim ple que vol excloure la construcció del forn del projecte dels nous serveis funeraris amb l'argument que encara no existeix una normativa ni catalana ni europea sobre la incineració humana. En una declaració oficial que s'ha penjat al web del consistori, l'equip de govern especifica que defensa que existeix una normativa que empara la incineració i que es tracta d'un servei clarament a l'alça, però reconeix que la discussió generada entre la ciutadania, amb defensors i detractors, havia arribat a un punt mort sense solució. “Som conscients que la decisió afecta el contracte que tenim amb l'empresa adjudicatària i en una pròxima reunió li traslladarem la nova situació amb la confiança que arribarem a un acord”, indica l'alcalde, Xavier Godàs. Godàs reconeix que la proposta del govern no és aliena a la immediatesa de les eleccions municipals i defensa que no vol que el crematori acabi focalitzant el debat polític i divideixi la ciutadania entre defensors i detractors.

Conseqüències

“Posem el comptador a zero, amb un nou espai on desenvolupar el projecte i mantenint la necessitat que en el municipi fan falta uns serveis funeraris de qualitat”, comenta. L'alcalde hi afegeix que desconeix quina serà la reacció de l'empresa adjudicatària davant les noves condicions que se li volen imposar i que és conscient que pot portar conseqüències en l'àmbit econòmic i judicial. “El més important ara és treballar pel màxim consens social i defugir debats estèrils que no duen enlloc”, constata.

L'anunci del govern es va fer després que es desestimés una moció presentada per la Plataforma Anticrematori Vilassar de Dalt i Associació de Veïns Les Oliveres-La Granja i que va rebre els vots a favor dels grups de l'oposició, CiU, CEV i PP.

LA FRASE

El més important ara és treballar pel màxim consens social i defugir els debats estèrils
Xavier Godàs (GEVD)
alcalde de vilassar de dalt

Una consulta que ja no es farà

El govern de Vilassar de Dalt va entendre en el seu moment que la millor manera de decidir si es tirava endavant al construcció del crematori era sotmetre la pregunta a la voluntat dels ciutadans. El mateix alcalde va avançar que trauria les urnes al febrer, com a màxim, en cas que el treball de la comissió encarregada de trobar el consens no fructifiqués. L'aparició continuada de plataformes veïnals contràries al forn i, en especial, de pancartes i publicitat que vinculava la incineració humana a la contaminació ambiental i a l'aparició de greus malalties, va enrarir encara més l'ambient. A aquest escenari es va afegir una moció del poble veí de Cabrils aprovada per tots els grups municipals, a excepció d'ERC, on es reclamava a Vilassar de Dalt que no construís el forn.

Arran d'això, el govern va decidir canviar d'ubicació les instal·lacions i traslladar-les de la urbanització Vallmorena a uns terrenys municipals a prop de l'autopista C-32, al polígon industrial Riera de Vilassar. Ara sembla que tot aquest procés no ha estat suficient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia