Desig de ser plaça

Veïns i comerciants del Gòtic reclamen que es guanyi per al barri un solar que ara fa funcions de pàrquing de motos. Volen que s'hi faci de manera immediata una mínima adequació

Vostès vénen de la plaça Vila de Madrid, on encara pengen dels balcons pancartes dels veïns contra la degradació i l'ús incívic de la zona enjardinada de la plaça. Segueixen pel carrer Duran i Bas, en ple barri Gòtic i es trobaran que van a parar a una zona que és una mena de terra de ningú. O, si volen, un no-lloc postmodern tan a l'última moda. Tant és així, que la plaça que no és ben bé plaça no té un nom oficial. Es tracta d'un solar asfaltat i que fa funcions de pàrquing de motocicletes, que ara l'ocupen massivament. En un racó, hi ha el bar Living, amb una petita i arraconada terrassa. A l'altra banda, hi ha una tanca que envolta el darrere del futur edifici d'equipaments que ocuparà Ca la Dona, ara en fase de rehabilitació. El propietari del bar Living, Gregori Civera, junt amb l'associació de veïns del Gòtic i el casal social Magdalenes –molt a prop d'allí– capitanegen una reivindicació claríssima: que el que ara és un solar sense nom amb pàrquing de motocicletes es converteixi en una plaça per al barri i s'urbanitzi i es dignifiqui com a tal.

Veïns i districte de Ciutat Vella ja han tingut una primera trobada sobre aquesta qüestió. El districte veu amb bon ull que es faci alguna acció d'urbanització al solar, tot i que encara no concreta detalls de si estaria disposat a eliminar tot el pàrquing. Tot, però, ho supedita a les obres de rehabilitació del futur edifici de Ca la Dona, que properament han d'iniciar una segona fase de la qual es desconeix, per ara, el calendari. No obstant això, el districte sí que es compromet a no retirar la tanca del darrere de Ca la Dona perquè no s'hi posin més motos fins que no s'arribi a una solució per al solar.

Els veïns no volen que es lligui la rehabilitació de Ca la Dona amb l'estat de la plaça. Per aquest motiu, explica Civera, volen que «es facin unes mínimes adequacions a la plaça», «una intervenció immediata» que abordi els elements més urgents, com ara reforçar la il·luminació, eliminar el pàrquing o col·locar-hi alguns elements de mobiliari urbà.

L'associació de veïns del Gòtic recorda que el barri està molt necessitat d'espais verds i zones d'esbarjo. Aquest solar va resultar de l'enderroc de diversos edificis, fa cosa d'un parell de dècades. «S'ha anat deteriorant, i fa uns tres o quatre anys hi van començar a aparcar motos, i ara monopolitzen la plaça i són un perill; ja hem tingut algun ensurt», apunta Civera, que hi afegeix que, quan s'obri Ca la Dona i els altres equipaments projectats, l'aparcament haurà de marxar igualment. Sobre el pàrquing de motos, el districte precisa que és «legal».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.