Urbanisme

barcelona

Navas recupera la plaça de la Guineu, tapiada el 2008

L'Ajuntament modificarà el pla general per garantir la preservació de l'espai, tal com reclamen els veïns

El judici pel contenciós presentat pels afectats se celebrarà dimarts vinent

El barri de Navas està a punt de recuperar la plaça de la Guineu, un espai situat a la confluència dels carrers Biscaia i Palència que des que va ser tapiat el juliol del 2008 per fer-hi dos blocs de pisos ha estat insistentment reivindicat pels veïns. La regidora del districte de Sant Andreu, Gemma Mumbrú, va avançar ahir que està a punt de tancar un acord amb Catalunya Caixa, propietària actual del solar, per garantir que els veïns no perdin una plaça inaugurada per l'exalcalde Pasqual Maragall i que apareix al pla general metropolità (PGM) com a terreny edificable.

Mumbrú no va concretar els termes de l'acord ni si finalment es construirà un únic edifici a tocar de la Meridiana que mantingui una zona de pas, tal com havien plantejat els veïns quan es va decidir tapiar la plaça. L'únic que va garantir és que “el tema ja està resolt” i que els veïns “no han de patir perquè tindran un espai de plaça que es respectarà”. Mumbrú va assegurar, a més, que per canviar el projecte urbanístic es portarà al ple la modificació del PGM el mes de març.

Els veïns s'han agafat la promesa de Mumbrú amb un cert recel. Asseguren que el districte els ha “torejat” moltes vegades i que ara el que volen “és que s'enderroqui el mur i es respecti la plaça tal com està”, comenta Maria Antònia Maeso, una de les portaveus.

A més, Maeso sospita que les promeses de Mumbrú tenen alguna cosa a veure amb el judici que s'ha de celebrar dimarts vinent per resoldre el contenciós presentat pels veïns afectats contra el pla de millora urbana que preveia construir en aquest espai dos edificis de nou plantes. “Ella mateixa ens va animar a portar el tema al jutge quan no va haver-hi manera de posar-nos d'acord”, recorda Maeso.

“S'hi han vist rates”

L'espai conegut popularment com la plaça de la Guineu –al lloc no hi ha placa oficial i el nom està escrit a mà– és en realitat l'últim tram de la part sud del carrer Biscaia i limita amb l'avinguda Meridiana. Abans que es tapiés, era una zona de pas. “Ara hem de donar tota la volta”, es queixava ahir Alfonso, un dels veïns afectats per la mesura, que criticava que l'espai “està totalment abandonat”. L'Ester, propietària d'una merceria que dóna a la plaça, denunciava que “no vénen mai a netejar-la, i fins i tot s'hi han vist rates”. I tot això, hi afegeix, en una plaça “on jugaven els nens” i que des de fa més de dos anys i mig ha estat “tancada inútilment perquè ni l'Ajuntament ni la propietat no han fet absolutament res”.

L'origen del conflicte es remunta a l'any 2007, quan l'Ajuntament de Barcelona va fer una permuta amb l'empresa Renta Corporación per poder adquirir una de les naus de la fàbrica Fabra i Coats. Renta Corporación la va vendre a Metrovacesa, que abans de fer suspensió de pagaments tenia previst construir-hi dos edificis de nou plantes. Ara el solar és de Caixa Catalunya.

LA FRASE

Els veïns no han de patir perquè tindran un espai de plaça que es respectarà
Gemma Mumbrú
regidora del districte de sant andreu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.