Urbanisme

BARCELONA

Un estudi alternatiu revela la versió més crítica del 22@

Dues entitats de joves del Poblenou elaboren un informe en què s'analitzen críticament algunes de les dades més optimistes del 22@

En faran un llibre i dijous el presentaran al veïnat

Més de la meitat de les empreses que són presents actualment al 22@ han estat traslladades al nou districte tecnològic i no han estat creades de nou. Dels 90.000 treballadors que hi ha oficialment al Poblenou, la xifra de llocs de treball de nova creació és d'uns 22.500, que representa el 17% del total comptabilitzat. Aquestes i altres dades apareixen a l'informe Torres més altes han caigut: el model 22@ al descobert, un estudi realitzat per l'Assemblea de Joves del Poblenou i l'Assemblea Endavant del Poblenou. Aquestes dues entitats van recollir el testimoni deixat per la Coordinadora contra el 22@, col·lectiu format per diverses entitats del Poblenou, que tenia com a objectiu existencial aturar el pla 22@. Els autors d'aquest informe, Albert Martín i Bernat Castro, van explicar ahir que, amb l'estudi, s'allunyen de la confrontació directa i de l'oposició al nou districte, per centrar-se a assenyalar com les transformacions, sobretot les urbanístiques, han afectat els veïns i els treballadors del Poblenou i quines conseqüències socials i econòmiques han tingut per al barri. Aquest efecte, van afirmar, és “sensiblement diferent al que s'ha presentat des dels estudis i les anàlisis dels primers 10 anys del 22@”.

Així, entre altres, els autors sostenen que el nombre d'empreses de nova creació instal·lades al nou districte és molt baix, i que la majoria de les empreses provenen d'altres zones de Barcelona. També destaquen que el nombre de llocs de treball creats és inferior al que expressen els diversos informes oficials.

Independentment, però, de les xifres, l'estudi estableix les cicatrius que, sobretot al barri del Poblenou, hauria deixat l'aposta de l'Ajuntament de Barcelona per la renovació urbanística del 22@. Així, segons l'estudi, l'eliminació de les zones d'habitatges baixos, ha trencat les dinàmiques comunitàries “de poble” típiques del Poblenou. També es fa referència a altres construccions, com ara l'avinguda Diagonal o el polèmic Parc Central els quals, hi afegeixen, “directament impossibiliten espais de sociabilitat”. Martin i Castro conclouen, d'altra banda, que “s'ha afeblit l'associacionisme, sobretot per la poca permissivitat a l'hora d'utilitzar l'espai públic”. Sostenen, a més, que “s'està acabant amb el tradicional ramblejar per la Rambla del Poblenou pel canvi d'orientació dels locals, més dirigits ara clients d'alt poder adquisitiu o al turisme”. En aquest sentit, i coincidint amb les conclusions d'un informe de l'empresa 22@bcn emès el 2008, es destaca la falta de relació entre els edificis nous i la vida social i de carrer al nou districte tecnològic.

En l'epíleg de l'estudi, que s'editarà properament en un llibre i dijous serà presentat al veïnat del Poblenou, els autors recomanen tornar a l'anomenada “renovació urbana sensible”, i citen com a exemples Berlin i New Lanark. Finalment, aconsellen que s'incentivi la participació del teixit social, es doni suport al moviment associatiu, i es creï un territori d'usos mixtos, amb habitatge, comerç i producció. S'hi aposta per la defensa del patrimoni històric i la vertebració vial, i per municipalitzar l'usdefruit dels pisos buits per garantir als veïns la possibilitat de continuar vivint al barri.

LA XIFRA

53%
de les empreses
que hi ha ara al 22@ són trasllats provinents d'altres zones de Barcelona o de Catalunya.

LA DATA

2000
És l'any
en què es va fer el primer catàleg del patrimoni industrial del Poblenou. L'últim s'havia fet el 1979.

De 4.000 pisos de protecció oficial previstos, a 700

clara ribas

Els autors de l'informe recorden que el 22@ va projectar 4.000 habitatges de protecció oficial, i que, fins al 2010, se n'han construït prop de 700, dels quals 230 s'han destinat a reallotjaments.

Creació de noves empreses per sota de la mitjana

clara ribas

L'estudi diu que el creixement d'empreses de nova creació és de 2.128, amb un increment “net” de 1.233, és a dir, del 36,5%, mentre que a Barcelona i al país és d'un 57% i 60% respectivament.

Un 15,7% del total de les firmes és de noves tecnologies

clara ribas

Segons l'informe, el 27% de les 4.500 noves empreses pertanyen al sector de les noves tecnologies, una quantitat que suposa un 15,7% del total de les firmes instal·lades al districte tecnològic.

El 55% dels equipaments són de lloguer privat

clara ribas

75.857 metres quadrats del total de 136.837 que havien de ser per a equipaments són per a “7@”, destinats a la innovació tecnològica, i, segons l'estudi, és un espai que es lloga a empreses privades.

Menys augment de població del que es preveia

clara ribas

El Pla 22@ preveia que la població del Poblenou passaria dels 60.903 el 1999 a uns 105.550 el 2010. Al Poblenou el 2009 hi vivien 65.224 persones, que és un augment del 7,09%, i no del 73% previst.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.