Urbanisme

VALLÈS OCCIDENTAL

Sabadell ara demolirà una nau en ruïnes des del 2007

Part del Vapor Cusidó, que és municipal, es va esfondrar

Els veïns ja havien advertit del seu mal estat

L'Ajuntament de Sabadell gastarà 139.240 euros per enderrocar les antigues naus del Vapor Cusidó, on el 8 de setembre passat es va esfondrar part de la façana i va fer malbé quatre vehicles estacionats. Els veïns de la Creu Alta havien advertit amb instàncies al consistori des del juny del 2007 del perill que representava l'estat ruïnós d'aquests edificis.

L'immoble, una antiga fàbrica llanera construïda l'any 1894, va ser propietat municipal el mes de juny passat, després d'un procés d'expropiació que ha costat al consistori 2,7 milions d'euros. L'Ajuntament pretén construir una plaça de 4.800 metres quadrats als carrers Montllor i Pujal, Montseny, Sant Miquel i Antoni Cusidó. Com a pas previ a l'enderrocament, es va senyalitzar el perímetre i es va definir una zona en què està prohibit aparcar. El 8 de setembre, a les quatre de la matinada, es va ensorrar una part de la façana sense que hi hagués ferits.

Advertiment

No obstant això, l'associació de veïns de la Creu Alta va posar el crit al cel i va recordar que el dia 21 de juny del 2007 ja van presentar una instància en què denunciaven el “gran perill pel previsible ensorrament” tant dels edificis com de la xemeneia. El redactor de la instància, Jordi Cetrà, va indicar ahir que “no cal ser un arquitecte per veure que el Vapor Cusidó estava en ruïnes”. Malgrat això, l'Ajuntament no va respondre els veïns, que van tornar a enviar una altra instància l'11 d'octubre del 2007, que també va ser ignorada. El 29 de juny del 2010, els veïns van exposar la seva preocupació al president del districte, Josep Ayuso, al qual es va demanar que fos destinat a un centre integral per a la gent gran i un institut d'ensenyament secundari. Després de l'esfondrament parcial, els veïns reclamen “de manera urgent” l'enderrocament de les naus, restauració o consolidació de la xemeneia i el sanejament de la bassa que hi ha a l'interior.

A instàncies dels veïns, el síndic de greuges de Sabadell, Josep Escartín, ha obert un expedient per investigar si l'actuació duta a terme per l'Ajuntament en aquest cas ha estat “correcta”.

Mentrestant, la junta de govern local va aprovar divendres les obres, que s'han adjudicat a l'empresa Servicios Básicos de Demolición SL. L'antiga fàbrica es conservarà només a nivell documental, ja que està inclosa en el pla especial de protecció de patrimoni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.