Urbanisme

segrià

Lleida sols gasta el 24% del sòl fixat per a 20 anys

L'Ajuntament inicia el nou POUM, que potenciarà espais per a usos comercials i logístics i menys pisos

Lleida només ha gastat el 24% del sòl programat en el seu pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), que caduca el 2015. De les 819 hectàrees previstes per al creixement de la ciutat, segons les estimacions de 1995, sols s'ha completat el 9% dels sectors residencial, al voltant d'uns 1.800 habitatges d'un total previst de 18.400. En canvi, el sòl programat per a usos terciaris i comercials s'ha esgotat i els sectors logístics i industrials s'han desenvolupat entre el 30% i el 55%.

La raó d'aquesta curta expansió són la crisi dels sectors de la construcció, immobiliari i financer i que el POUM de 1995 era molt expansiu, segons va explicar la primera tinent d'alcalde i responsable de l'àrea d'Urbanisme, Marta Camps. Una de les previsions que més ha fallat és en la demanda de d'habitatges unifamiliars aïllats o en filera, així com els de grans dimensions. Per contra, la demanda creix en habitatge protegit.

Per tant, al nou POUM que ja es comença a redactar, “no caldrà programar nous sectors de creixement urbà sinó repensar-los”, segons Camps. La idea dels tècnics comporta combinar els usos residencials, en diverses tipologies d'habitatges, amb els comercials i terciaris dins una mateixa àrea. L'actual POUM, segons l'urbanista Joan Blanch, director del nou pla, “zonificava” en excés i aïllava les zones comercials de les residencials o de les logístiques, mentre que la normativa vigent fomenta els usos mixtos per crear noves dinàmiques urbanes.

El nou POUM de Lleida inclourà un nou impuls a la rehabilitació del Centre Històric, la regeneració urbana dels barris tradicionals i preservar l'Horta com a espai natural i per a l'activitat agrària.

La Paeria ja ha iniciat la redacció d'estudis del nou pla, part dels quals els ha encarregat a la UdL.

Participació de 300 entitats per debatre el nou pla

El nou POUM de Lleida comptarà amb un ampli programa de participació ciutadana que ja s'ha dissenyat i que, en part, ve fixat per la normativa vigent. En els propers dos anys, més de 300 entitats participaran en un consell assessor, tallers, i meses sectorials per debatre i fer propostes sobre el nou pla d'ordenació urbanística. Igualment, es faran entre dues i tres exposicions obertes a tota la ciutadania dels treballs que configuraran la proposta final del POUM. Destaca una mesa de grups polítics en què el govern proposa la participació d'ERC i ICV, tot i que totes dues formacions es van quedar fora de la Paeria en les darreres eleccions.

El ple de l'Ajuntament de divendres aprovarà aquest programa de participació ciutadana, així com l'inici dels treballs de redacció del pla. L'oposició va optar ahir per abstenir-se a la comissió d'Urbanisme en espera d'estudiar la documentació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.