Urbanisme

urbanisme

Castelló desconfia de la solució estatal per als canals

L'Ajuntament impugna la resolució de l'Estat perquè no aclareix que s'elimini la servitud de pas

Alerta els veïns que demanin la concessió dels amarradors abans del dia 24 si no la volen perdre

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries no es refia de la resolució de l'Estat que eliminava la servitud de pas dels canals d'Empuriabrava. L'alcalde, Xavi Sanllehí (CiU), va anunciar ahir que ha impugnat la resolució perquè no els ha convençut el redactat en el sentit que no creuen que deixi clar que s'hagin eliminat els sis metres de servitud que marcava l'atermenament per traslladar-los als carrers.

L'Estat s'havia compromès a eliminar la franja de protecció dels canals d'Empuriabrava (Castelló d'Empúries) i també de Santa Margarida (Roses) i a traslladar aquesta servitud de pas als carrers de les marines residencials, la qual cosa suposava que els milers d'habitatges que estaven afectats per la franja de sis metres deixarien d'estar-ho. El llavors director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Pedro Antonio Ríos, que formava part de l'anterior govern, del PSOE, va visitar al juny la zona i es va comprometre que la llei de Costes tindria una “afectació zero” per als habitatges.

D'acord amb la solució

Però ara els serveis jurídics contractats per l'Ajuntament de Castelló tenen dubtes sobre com va quedar redactat finalment aquest compromís. Per això ha decidit impugnar aquella decisió i que un jutge deixi clar que els habitatges no estaran afectats per aquesta servitud. “Ho hem impugnat, no perquè no estiguem d'acord amb la solució, sinó perquè estem decebuts amb el redactat”, va dir l'alcalde de Castelló. Sanllehí també va dir que, si la nova direcció general de Costes –del nou govern del PP– aclareix la situació, retiraran la impugnació.

D'altra banda, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries confia en una solució política a aquest conflicte i espera que en aquesta nova legislatura es pugui arribar a un acord dels partits polítics per resoldre finalment la situació.

Canviar la llei de Costes

Aquesta solució, diu l'alcalde de Castelló, Xavi Sanllehí, que significa canviar la llei de Costes del 1988, no té en compte les peculiaritats ni d'Empuriabrava ni de Santa Margarida.

L'Ajuntament ha contractat un assessor jurídic, l'advocat Pablo Molina del gabinet Garrigues, especialitzat en temes urbanístics com aquest. Molina va comparèixer ahir al costat de l'alcalde de Castelló per explicar els temes jurídics del procés.

La concessionària

L'alcalde de Castelló també es va mostrar preocupat per l'actitud de la concessionària dels canals, que ha aprovat un pressupost amb l'aprovació de només 40 dels 4.600 propietaris d'amarradors, i l'Ajuntament recomana als veïns que no paguin les quotes. Xavi Sanllehí defensa que la millor manera de gestionar els canals és que la gestió sigui pública. Admet que cal que es paguin unes quotes, però no de la manera que les vol imposar la concessionària.

El dia 24 acaba el termini per demanar la concessió dels amarradors

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha alertat els veïns de la marina d'Empuriabrava que el pròxim dia 24 de gener acaba el termini per demanar les concessions dels amarradors de la marina d'Empuriabrava i que si no fan aquest tràmit podrien perdre la concessió. L'alcalde de Castelló, Xavi Sanllehí, va explicar que en aquesta data es complirà un any de la publicació de l'atermenament dels canals al Butlletí Oficial de l'Estat i durant aquest any els afectats per l'atermenament que tinguin un amarrador registrat al registre de la propietat l'han d'haver sol·licitat. A més, els recomana que facin la sol·licitud tant a la Generalitat com a l'Estat.

Aquesta concessió, que serà de 30 anys i renovable a 30 anys més, és la compensació que rebran els veïns d'Empuriabrava després d'haver perdut la propietat dels amarradors després de l'atermenament fet per l'Estat en virtut de la llei de Costes. En aquest sentit, l'assessor jurídic de l'Ajuntament recorda que la Constitució diu que “ningú no podrà ser privat de la seva propietat sense la corresponent compensació”.

El procés és independent al fet que la qüestió de l'atermenament estigui impugnada a l'Audiència Nacional per part de les associacions de propietaris, i l'Ajuntament recomana que es faci. En aquest sentit, l'alcalde ha recomanat que el tràmit es faci igualment i que si finalment es dóna la raó als veïns i el jutge diu que l'atermenament no és legal, el tràmit no afectaria en res, i si finalment el jutge dóna la raó a l'Estat, els veïns en podran demanar la compensació. A Empuriabrava hi ha 4.600 amarradors afectats per l'atermenament, però no tots estan immersos en aquest procés de concessió. L'Ajuntament creu que la majoria de propietaris afectats ja han fet aquesta sol·licitud advertits per les associacions de propietaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.