Urbanisme

vallès occidental

Revolta a Sant Muç de Rubí per la urbanització del 2008

L'Ajuntament notifica als prop de 1.200 propietaris de la urbanització més gran de Catalunya que hauran de pagar més rebuts dels pactats

L'obra la va fer Dragados i està mal acabada

Els prop de 1.200 veïns de la urbanització de les Valls de Sant Muç, que és la més gran de Catalunya amb més 210 hectàrees i 30 quilòmetres de carrers, estan en peu de guerra per l'anunci de l'Ajuntament de Rubí de girar-los un altre rebut amb la liquidació definitiva de les obres d'urbanització que van acabar el 2008 després d'un periple de set anys amb denúncies i contenciosos, una aturada de vuit mesos dels treballs i protestes.

Serà el vuitè rebut –encara cal determinar-ne la quantitat– i el de liquidació definitiva després que els veïns ja acceptessin l'any 2005 assumir un increment de l'import passant dels 19,9 milions amb què es van adjudicar els treballs a l'empresa Dragados a 25,5 milions en set quotes. Com a exemple, el consistori va calcular que el propietari d'una parcel·la tipus d'uns 1.000 m², que havia de pagar 24.000 euros en un inici, amb el nou acord passava a pagar 2.400 euros més, és a dir, 26.400 euros.

Ara, com explica el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, s'ha decidit dividir l'última quota ordinària, que incloïa també la liquidació definitiva, en una vuitena, que encara no se saben a quina quantitat ascendirà, ja que ha d'incorporar els imports de diversos processos judicials, els d'una nova reparcel·lació econòmica i altres conceptes incorporats en les obres. En qualsevol cas, Velasco assegura que serà l'última, advertint que el nou rebut pot tardar fins a un any i mig a cobrar-se i que, segons les quantitats i d'acord amb l'associació de veïns, “es podrà fraccionar i donar totes les facilitats de pagament”.

Els veïns, però, no volen assumir aquest cost sobrevingut i demanen que ho faci el consistori, tenint en compte que “s'ha pagat entre un 30 i 40% més del preu inicial”, explica el secretari de l'entitat veïnal, Joaquim Gràcia, el que significa entre quatre i sis milions més. Lamenten que es va fer un nul control de l'obra des de l'inici, el 2003, quan havien de durar dos anys, i que tampoc es va aplicar cap sanció a l'empresa per incomplir terminis o per la mala qualitat. Velasco respon que es va preferir negociar amb Dragados la represa d'obres perquè tenien “tota la urbanització aixecada i tornar a adjudicar els treballs hagués estat un procés massa llarg”.

Els veïns no estan satisfets dels acabats ni del manteniment que fa el consistori. Tomes de cables de telefonia al terra de les façanes de les cases, esquerdes en algun asfaltat, vorades i voreres inacabades i brutes o reixes de desguassos trencats són alguns dels desperfectes que denuncien els veïns, que també han encarregat un informe pericial extern per veure si cal posar alguna demanda. I treballen, a més, amb un calendari de mobilitzacions.

8
mesos van estar parades
les obres fins a l'estiu del 2005 quan només havien de durar dos mesos.
35
milions
és el que calculen els veïns que costarà l'obra quan l'import inicial de licitació va ser de 19,9 milions.
2002
24.10
Concurs i adjudicació.
Es va obrir el procés de licitació de les obres d'urbanització que es van adjudicar al gener a l'empresa Dragados per un import inicial de 19,9 milions d'euros. Els treballs havien d'estar completament enllestits en dos anys.
2004
Aturada.
Les obres es van aturar a la tardor durant vuit mesos en disparar-se'n els costos.
2005
27.10
Acord.
L'Ajuntament i Dragados acorden que s'acabi l'obra; els veïns pagaran un 10% més.
2007
9.1
Retard.
La constructora no compleix cap termini donat: ni el del 25 d'abril, ni després el 15 de maig.
2007
8.11
700 incidències.
El consistori recull les incidències i irregularitats de l'obra denunciades pels veïns i les presenta a Dragados perquè ho solucioni en un període de dos mesos. Els veïns anuncien que no pagaran més quotes fins que no s'arreglin.
2008
25.7
S'acaba.
El govern rep el 35% d'obra que faltava. La constructora va arreglar alguns desperfectes.
2012
21.2
Quotes.
El consistori prorroga el pagament de la setena quota i n'anuncia una altra de liquidació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.