Urbanisme

URBANISME

La Tallada iniciarà aquest any 2012 el projecte que canviarà el poble a fons

S'executarà en quatre fases amb un cost finançat per la Unió Europea, la Generalitat i l'Ajuntament

Es faran accions a la Tallada, Canet i Marenyà

L'Ajuntament de la Tallada posarà en marxa aquest 2012 el projecte Descobrir el territori des del mateix territori, un pla ambiciós que canviarà a fons el poble en els pròxims anys. La transformació del poble es farà en quatre fases. La primera s'executarà parcialment ja aquest 2012. El tret de sortida s'ha donat aquesta primera quinzena de març, motivat per la cancel·lació del deute que tenia pendent la Generalitat amb la Tallada, amb qui mantenia impagaments des del 2009 i el 2010.

L'estratègia d'execució del projecte està marcada per la prudència. L'alcaldessa, Roser Bagué, explica que hi ha la voluntat de desplegar les diferents fases de manera escalonada, amb la previsió que cap es porti a execució sense haver ingressat la subvenció de l'anterior. “Tenim pagat el projecte, la Generalitat ens ha pagat el que ens devia, ara ens hi podem posar”, explicava.

Descobrir el territori des del mateix territori està emmarcat en Viure a poble, i finançat en un 50 per cent pels fons Feder de la Unió Europea, un 40 per cent pel pla únic d'obres i serveis de Catalunya i un cinc per cent per la Generalitat. El cinc per cent restant sortirà de fons propis del mateix ajuntament.

“Aquest és un projecte de futur que s'ajusta molt a les bases”, descrivia Bagué. El cost total previst previ a les adjudicacions d'obra és de 737.169 euros.

Les primeres accions estaran destinades a soterrar la línia de mitjana tensió que travessa el nucli antic i desplaçar el transformador de la xarxa elèctrica, ara davant de l'església, a un espai més discret. La segona part d'aquesta primera fase serà la més profunda, perquè incidirà directament en l'aspecte del nucli antic de la Tallada, zona on es rehabilitaran els carrers i els serveis bàsics.

En aquesta acció se soterraran línies i es refaran clavagueres, cosa que constitueix una reurbanització a fons del nucli intramurs. El pressupost d'aquesta primera part és de 619.120 euros.

La segona fase suposarà la restauració de l'entorn de l'església romànica de Sant Esteve de Marenyà, centre de culte actualment en procés de restauració integral, una rehabilitació activada l'estiu passat i que ja està prop de la seva fi, amb el finançament de l'1 per cent cultural espanyol i dins del programa del romànic de l'Obra social de La Caixa. La rehabilitació de l'església romànica inclou des de façanes a pintures romàniques.

El projecte de l'entorn de l'església de Marenyà està pressupostat dins del Viure a poble” en 47.330 euros.

LES XIFRES

50
per cent
, la meitat del finançament, arriba a través dels fons Feder. La resta l'aporta la Generalitat.
737.169
euros
és el cost global previst de les quatre fases del projecte, emmarcat en el pla ‘Viure a poble'.

L'observatori de natura i el centre d'informació

Amb un projecte dissenyat pel Consorci Alba Ter es construirà un observatori de la natura a l'illa del Ter, en el nucli de Canet de la Tallada. Aquesta tercera fase té un cost previst d'execució de 20.474 euros. El darrer quart del pla és el que engloba els tres anteriors i és el vessant divulgatiu del Descobrir el territori des del mateix territori. Aquesta última acció, de la qual es preveu un cost de 50.245 euros, és el condicionament i obertura d'un centre d'informació sobre rutes turístiques que tindrà la seu física a l'Empordanet.

Es preveu que serveixi per facilitar informació sobre l'arquitectura romànica i medieval del municipi, i hi ha previst també el disseny de rutes turístiques en bicicleta per la plana i la confecció de fulls informatius i treballs didàctics diversos que ajudin a conèixer un poble, petit, arquitectònicament dispers i amb un fons històric i una vida cultural intensa gràcies a un teixit social molt actiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.