Urbanisme

Incompliment flagrant

Es compleixen cinc anys de la signatura del Compromís per Glòries

Una anàlisi projecte per projecte demostra el poc nivell de compliment un lustre després

El que menys s'ha avançat són els equipaments

Alguns projectes han estat aturats
i n'hi ha que fins i
tot s'han descartat
De 25 projectes, sols el nou Mercat dels Encants i el Dhub són ara tangibles

El 23 de març de 2007, es presentava per a l'aprovació del consell plenari de l'Ajuntament de Barcelona la modificació del PGM de la plaça de les Glòries i el seu entorn. Arrencava, així, el que va ser batejat com el Compromís per Glòries, que havia de marcar un calendari per a la reforma global de la gran plaça. Les inversions compromeses en el document signat per tots els partits i els veïns estaven periodificades en un cronograma que abraçava el període 2007-2011. Igualment, es preveia incloure el compromís de reivindicar davant les administracions competents la resta de projectes que requerien una inversió supramunicipal.

Les entitats veïnals ja van reclamar un compromís concret sobre el calendari, la titularitat i el finançament de les obres. L'Ajuntament es va comprometre a realitzar les accions necessàries per poder donar compliment al calendari aproximat. Aquell primer cronograma, però, ja va ser modificat al cap de pocs mesos i ja es va allargar fins al 2013.

Cinc anys després l'anàlisi de cadascun dels projectes previstos en aquell primer cronograma és decebedora, ja que en la majoria dels casos no s'arriba ni a un 10% del que inicialment estava planejat.

I encara pitjor. Alguns projectes s'han aturat completament i n'hi ha que fins i tot han estat descartats. És el cas de la que havia de ser la nova estació ferroviària i també l'intercanviador de transport públic que s'havia de construir sota la plaça. El projecte del 2007, que s'acaba de recuperar, planteja enderrocar l'anell viari i fer subterrànies la Gran Via i la Diagonal, que passarien per sota la plaça i ocuparien l'espai que inicialment anava destinat a l'intercanviador.

Però no són només els grans projectes o els que depenen d'altres administracions els que s'han quedat pel camí. La majoria dels que estan aturats són equipaments, precisament l'apartat en què els veïns van sol·licitar que no es posés el fre. El mateix Compromís per Glòries fixava la intenció dels signants a anteposar els equipaments de barri a les grans inversions. Però no ha estat així, i la llista de projectes d'aquesta mena que estan aturats és llarga: el centre del barri del Clot i el Camp de l'Arpa, l'auditori d'aquest mateix barri, el centre social de la Sagrada Família, el CAP del Fort Pienc i la Sagrada Família i el centre de dia per a gent gran d'aquest mateix barri. Tampoc la iniciativa privada ha aportat cap satisfacció als veïns, ja que, en el cas de l'equipament esportiu previst al barri del Poblenou i el Fort Pienc, no hi ha res de nou.

Quant als altres equipaments, n'hi ha algun que ha tingut més sort, però no gaire més. Molts es troben amb el projecte realitzat i la tramitació en marxa, però no han avançat més. Aquest és el cas del CAP del Poblenou: s'ha fet el dipòsit de la grua municipal, però no es parla del projecte de construcció del centre. La biblioteca del barri del Clot és un altre dels projectes que es van abandonar, però finalment serà reubicada a l'edifici del Dhub, molt lluny d'on havia d'anar inicialment.

Altres projectes, com ara els de construcció d'habitatges, també han quedat en suspens i només se n'ha executat un percentatge mínim. L'habitatge, com el parc urbà, ha quedat ara supeditat a la decisió final de com ha de ser el nou parc o plaça. L'actual govern va presentar un estudi bàsic dels túnels i una fesomia de la plaça que alineava els edificis d'una manera diferent de la prevista inicialment. La proposta, com tot el debat sobre la plaça, està ara en l'aire.

D'un total de més de 25 projectes que detallava el Compromís per Glòries, el Dhub, amb un pressupost de 98 milions d'euros de construcció, i el nou Mercat dels Encants, amb prop de 30 milions d'euros, són les dues úniques realitats tangibles de la gran reforma de les Glòries. El tambor, l'altre gran repte, es preveu que caigui a mitjan 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.