Urbanisme

Barcelonès

La Vila Olímpica retorna als seus orígens

Una exposició organitzada pels veïns commemora els vint anys de la transformació del barri impulsada pels Jocs del 1992

El president Maragall, amb una visita fugaç, dóna un toc desimbolt a la inauguració

Vint anys després, els Jocs Olímpics del 1992 continuen sent un motiu d'exaltació per a la Barcelona moderna. Un esdeveniment que no només va servir per projectar la ciutat al món, sinó que va ser el pretext per escometre una profunda transformació urbanística sense precedents. Un dels exemples més paradigmàtics és el de la Vila Olímpica, que avui dia ja és un barri plenament solidificat en l'estructura urbana i social de la capital catalana seguint les pautes del mestratge de Cerdà. El Centre de Can Gili Nou (carrer Taulat 3-5) és escenari fins al pròxim mes d'octubre d'una exposició que explica com es va gestar i executar aquest procés de canvi a la zona, una reordenació que va afectar una superfície total de 130 hectàrees i que va obligar a enderrocar un volum ingent de fàbriques, antics magatzems i també habitatges. Una de les peculiaritats de la mostra és el seu caràcter humà i vivencial, ja que ha estat muntada pels mateixos veïns de la zona.

Ahir tocava inaugurar-la. Entre els assistents hi havia arquitectes, molts inquilins del barri i alguna autoritat, com ara l'antic conseller delegat del comitè organitzador dels Jocs, Josep Miquel Abad. D'entre totes aquestes, però, la que sobresortia amb més intensitat era la del president Pasqual Maragall, referència ineludible a l'hora de rememorar les glòries olímpiques de Barcelona. La seva presència, però, va ser breu, fugaç, però tot i això en va tenir prou per insuflar un toc amè a l'acte quan va alçar la copa per fer un brindis. Vint any després, la ciutat continua emmirallada en el record olímpic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.