Urbanisme

Medi Ambient

La casa del futur

Un projecte d'arquitectura de dos estudis gironins queda tercer en un concurs a Alaska

S'havia de fer el disseny d'un habitatge que fos completament autònom pel que fa al subministrament energètic

L'arquitectura fa temps que experimenta amb la sostenibilitat. El disseny d'habitatges i edificis té cada vegada més en compte un òptim rendiment energètic –aïllaments, llum natural, energies alternatives...– i també el màxim aprofitament dels recursos naturals, com ara els circuits de reutilització d'aigua. La legislació fomenta cada vegada més aquest tipus d'iniciatives, no només per la millor gestió ambiental dels habitatges, sinó també per la reducció de despesa energètica que això comporta a llarg termini.

En aquest context, la unió entre dos estudis gironins ha obtingut el tercer premi en un concurs de gran prestigi en què es vol potenciar precisament l'arquitectura sostenible. Es tracta del despatx 2SiS Arquitectes, format per David Marés, Josep Callís i Elisabet Palma amb la col·laboració de l'estudiant Eddi Chalecki, i la consultora CO2EN Energy Consulting, encapçalada per Antoni Márquez. El concurs, organitzat per l'Aleutian Housing Authority i l'International Living Future Institute, tenia com a objectiu presentar un prototip d'habitatge 100% independent energèticament, i situar-lo a la població d'Atka, a les illes Aleutianes, un arxipèlag d'illes volcàniques, al sud-oest d'Alaska, amb unes condicions climatològiques especialment dures.

Amb aquestes dificultats, a les quals se suma també que la fabricació i el transport de material havien de generar el mínim de contaminació possible, els dos estudis gironins van presentar un projecte que defineixen “inspirat en els mòbils i altres tecnologies, on se separa la part del programari de la del maquinari”, en paraules de Josep Callís. Això significa la separació entre l'espai habitable de la casa i el contenidor tecnològic, que és des d'on es gestionen totes les necessitats energètiques. L'espai habitable és de 150 m², amb tres habitacions, un traster, un bany, una cuina i una sala d'estar, situant l'edific elevat per no afectar el terreny. La casa seria de fusta, construïda amb peces de com a molt dos metres de llarg, imitant el model de muntatge dels mobles d'una famosa marca sueca. Per Callís, “això facilitaria el transport del material i una sola persona podria muntar-la”. Només els fonaments serien una mica més complicats i també tot l'apartat del contenidor tecnològic. Aquesta part, molt més tècnica, constaria d'un molí per generar l'electricitat, de plaques solars fotovoltaiques i de l'aprofitament de l'energia geotèrmica.

Ara els dos estudis estan pendents de si des del concurs els avisen per portar el prototip a la pràctica: “la intenció era construir dos o tres habitatges, per comprovar també si el rendiment és l'esperat”. En tot cas, mentrestant intenten desenvolupar un model més petit, de 40 m², amb la facilitat que la part tecnològica és adaptable a les característiques de l'entorn, també amb la voluntat de construir-lo i passar del prototip a la realitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.