Urbanisme

Un milió per preparar la nova xarxa de bus de Barcelona

Els treballs previs al desplegament centren bona part de les obres d'estiu, que comportaran menys afectació que en anys anteriors

L'Ajuntament invertirà 2,5 milions en 22 actuacions de pavimentació

Els preparatius per a l'entrada en servei, l'octubre vinent, de les cinc primeres línies de la nova xarxa ortogonal de busos, centraran bona part de les obres que l'Ajuntament de Barcelona concentra en els mesos d'estiu. Hi ha previstes 45 actuacions, sis més que l'estiu passat. Les del 2011, però, van ser de més magnitud. Ara no hi ha en marxa cap gran obra comparable a la cobertura de les vies de Sants, que ara fa un any
va comportar nombroses molèsties als veïns.

Els preparatius per a la nova xarxa de busos, que afecten els districtes de Sarrià-Sant Gervasi i les Corts i estan quantificats en un milió d'euros, comporten treballs de senyalització vertical i horitzontal, regularització semafòrica i instal·lació de noves parades, a més de canvis de sentit en diversos carrers. A les Corts, hi haurà treballs per canviar el sentit del carrer Nicaragua i reordenar el carrer Constança del 9 al 15 de juliol. Els canvis de vialitat a Sarrià-Sant Gervasi –als carrers Vergós i Doctor Carulla i al passeig Sant Joan Bosco– es faran a l'agost. La reordenació de la Via Augusta es va activar el cap de setmana passat.

Un altre gran paquet d'actuacions l'integren 22 obres de pavimentació, que sumen 2,5 milions d'euros. La superfície sobre la qual s'intervindrà, 67.045 m², és superior a la de l'estiu anterior i es concentra sobretot a les rondes, on s'actuarà sobre 21.650 m². També a les rondes, es netejaran els túnels, en horari nocturn i amb talls puntuals en dates per concretar.

Es faran diversos treballs d'urbanització: l'ampliació del carrer Montevideo, emmarcada en el projecte de l'obertura de l'avinguda Mare de Déu de Lorda, a les Corts; les obres per connectar la futura xarxa de recollida pneumàtica de l'entorn del mercat de Santa Caterina amb la xarxa ja existent; la renovació del carrer Beat Almató, a Gràcia, i la urbanització del tram de l'avinguda de l'Estatut sobre el nou dipòsit pluvial de la Clota completen aquest paquet.

L'Ajuntament també preveu treballs per implantar el carril bus VAO de la C-58 al seu pas per l'avinguda Meridiana, i afectacions a la Diagonal conseqüència de la construcció de la nova estació de la línia 9 del metro a Zona Universitària i de l'intercanviador amb la línia 3, i que obligaran a ocupar el lateral mar de l'avinguda en aquell tram.

Hi ha altres obres relacionades amb grans infraestructures: les reformes de l'estació de l'L5 a Virrei Amat, a Nou Barris; la remodelació interna de la capçalera nord de l'estació de Sants, que obligarà a tallar dos carrils del carrer Numància, i el desviament de serveis afectats per les futures obres dels pous d'emergència de la línia d'alta velocitat al seu pas pels carrers Urgell, Nàpols i Independència.

La llista d'obres la completen diverses reparacions de clavegueram, en què l'Ajuntament es gastarà 200.000 euros, i treballs de millora de les xarxes de llum i aigua.

67.045
metres quadrats
de carrer es pavimentaran entre juliol i agost, 21.650 dels quals a les rondes.
45
actuacions
de millora de l'espai públic estan planificades al llarg de l'estiu a la capital catalana.

Talls a la xarxa ferroviària

A l'estiu també és tradicional aprofitar per fer obres de millora de la xarxa ferroviària que comporten afectacions en el servei, i aquest no serà l'excepció, tot i que aquest any, els treballs, i les molèsties, també seran menors del que era habitual
en estius anteriors.

Pel que fa a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), el govern català preveu fer
millores a les andanes i vies de les estacions de Gràcia, Provença, Muntaner i Bonanova, que a mitjan agost –els dies estan encara per concretar– obligaran a tallar les línies del Vallès, Reina Elisenda i Avinguda Tibidabo entre les estacions de Provença i Bonanova. El
trajecte afectat se salvarà amb busos llançadora que cobriran el recorregut de Provença a la plaça Molina
i de Provença a Bonanova.

La resta de talls previstos afectaran la xarxa de metro. A la línia 5, hi haurà actuacions de manteniment que obligaran a interrompre la circulació entre les estacions d'Horta i Vall d'Hebron del 10 al 19 d'agost. A la línia 1, el tram entre Santa Coloma i Fondo quedarà interromput durant tres setmanes, igualment a l'agost,
per substituir un aparell de via. També a l'agost, i també durant tres setmanes, romandrà tallat el tram de la línia 2 entre Artigues / Sant Adrià i Badalona Pompeu Fabra per uns treballs de les mateixes característiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.