Urbanisme

Lloret farà la riera d'un sol nivell amb terrasses

Les voreres seran més amples i els bars hi podran posar taules i cadires

És una mesura amb què es vol pacificar l'espai i evitar-hi els conflictes d'incivisme

La plaça Pere Torrent deixarà de ser tota d'asfalt i incorporarà diversos elements de vegetació

Les obres no començaran fins que l'Ajuntament les pugui finançar

La riera i la plaça Pere Torrent donaran una nova imatge de la vila

Lloret de Mar està de ple en un procés de neteja de la seva imatge. L'Ajuntament ha aprovat ordenances per lluitar contra l'incivisme i es treballa per buscar un nou perfil de turista que allunyi el municipi de l'etiqueta de turisme de borratxera. També s'han d'afegir a aquesta estratègia les pedres, l'urbanisme. Tot i que serà un procés a mitjà i a llarg termini, la reurbanització de la riera Just Marlès, l'eix central de la ciutat i on es concentren la majoria de discoteques, ha de donar un nou aire a Lloret. També la reurbanització de la plaça Pere Torrent, al bell mig de la riera, i que fa funcions de plaça major de la vila. La nova riera i la nova plaça seran dissenys de l'arquitecte Daniel Mòdol, responsable també del projecte de la Casa de la Cultura, situada a la plaça Pere Torrent i que està en funcionament des del mes de gener. “La riera és un espai que fa molt de mal a Lloret, però li podria fer molt de bé”, va assegurar Mòdol.

Casa de la Cultura, plaça i riera. Són les tres potes d'aquest projecte que ha de donar una nova imatge al centre de Lloret. Pel que fa a la riera, la idea és clara: “Volem que sigui un passeig”, va dir Mòdol, i va assenyalar: “Volem limitar al màxim el trànsit i evitar desnivells amb l'antiga riera; farem una plataforma única, una urbanització més tova i amb terrasses.” Nivell únic de cotxes i vianants, i voreres més amples i amb terrasses seran els dos eixos principals d'aquest projecte. Les terrasses són un punt important, perquè, a parer de l'arquitecte, “ajuden a evitar problemes de conflictivitat social”.

El trànsit també serà un aspecte a tenir en compte. “S'han d'optimitzar els aparcaments al màxim i restringir el trànsit”, va indicar Mòdol. En aquest sentit, va apostar per una reordenació de la càrrega i descàrrega: “Si ho hem de fer més amable i amb terrasses, no hi pot haver un autocar aparcat tot el dia allà al mig.”

Aquestes són les idees de qui és el responsable del futur projecte. Un projecte que no està redactat. De fet, no està ni pressupostat. Ara bé, el resultat final serà fruit d'un procés participatiu al qual l'arquitecte s'ha compromès: “Vull que la gent s'impliqui en el disseny”, va dir.

Nova plaça Pere Torrent

“Deixarà de ser una plaça dura.” És el resum del projecte –aquest sí ja redactat– del que serà la nova plaça Pere Torrent, un espai de 8.000 metres quadrats estratègicament situat al bell mig de la riera. Segons el projecte –se'n pot veure una imatge virtual en aquesta pàgina–, la plaça deixarà de ser una immensa zona de ciment per convertir-se en una àrea amb diversos espais. Hi haurà grans jardineres amb formes de fulles, formant uns petits turons d'un metre i mig d'alçada.

Pel que fa a les sortides de l'aparcament subterrani, passaran a ser de vidre, “per evitar racons”, segons l'arquitecte”. I com a la riera, a la plaça s'hi instal·laran terrasses. De fet, algun establiment ja s'ha avançat a la nova filosofia i ja n'hi ha posat.

3,5
milions d'euros.
És el cost, aproximat, del projecte de millora de la plaça Pere Torrent.
12.000
metres quadrats.
És la superfície que es reurbanitzarà a la riera Just Marlès de Lloret de Mar.

Voluntat del govern local, però subjecta a la situació econòmica

El govern local de Lloret de Mar (CiU-ERC) va remarcar ahir la “voluntat” que té amb els dos projectes, tant el de la riera Just Marlès com el de la plaça Pere Torrent. També va admetre, però, que “dependrà de la qüestió econòmica”.

L'Ajuntament de Lloret de Mar no s'ha hagut d'acollir al pla d'ajust, per tant vol dir que pot pagar les factures al dia que toca. Ara bé, el seu índex d'endeutament –en aquests moments és del 92%– li impedeix poder-se endeutar –el límit per fer-ho és el 75%–. I si no es pot endeutar no pot assumir el finançament que suposarien aquestes dues obres. La de la plaça Pere Torrent, per exemple, té un pressupost que volta els 3,5 milions d'euros. Ara bé, segons va explicar a El Punt Avui l'alcalde, Romà Codina, a final d'aquest any o principi del proper, l'índex d'endeutament ja s'haurà tornat a situar al 75%, el límit fixat per l'Estat perquè els ajuntaments es puguin endeutar. Llavors el consistori lloretenc tornarà a tenir accés al finançament i podrà impulsar inversions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.