Urbanisme

Edifici singular per donar nova imatge

La Casa de la Cultura, obra de Daniel Mòdol, està situada a la plaça Pere Torrent, al cor de Lloret de Mar

El primer pilar del projecte que ha de dotar d'una nova imatge el centre de Lloret de Mar és la Casa de la Cultura, situada a la plaça Pere Torrent. Aquest equipament es va inaugurar el mes de gener passat, després de cinc anys d'obres i d'haver-s'hi invertit 11 milions d'euros.

El repte de l'arquitecte Daniel Mòdol va ser integrar a la plaça aquest equipament que inclou la biblioteca municipal, una sala polivalent, una ludoteca infantil, una sala d'actes, el centre de formació d'adults, un centre de dia per a avis i les oficines de Benestar Social. I ho ha aconseguit amb un curiós edifici. Bé, en realitat en són tres. “No volia fer el típic edifici públic, sinó transmetre l'arquitectura pública amb funció social”, va explicar Mòdol.

L'edifici que allotja el centre de formació, per exemple, està elevat i se sosté amb uns grans pilars que recorden els ponts d'autopista. No són els únics elements que vinculen l'arquitectura pública en aquest projecte: el terra de la biblioteca sembla que sigui de paviment i el mobiliari de la planta baixa és d'exterior.

“L'espai públic es va filtrant cap a l'interior”, va remarcar l'arquitecte. Per aconseguir-ho, un pati anglès que dota de llum el pis subterrani i un carrer que travessa les diverses parts de l'edifici des de la plaça fins la part del darrere.

La llum i les transparències són una altra de les constants. De fet, la visibilitat és gairebé total des de qualsevol punt de l'edifici, perquè, segons va confessar Mòdol, “per a mi era molt important que tots els usos es veiessin”.

La Casa de la Cultura de Lloret és en la pràctica la porta d'entrada al nucli antic de la ciutat, al mateix temps que fa de nexe amb la zona de la riera Just Marlès. És molt recomanable fer una passejada per aquest edifici que dota de singularitat Lloret de Mar i descobrir-hi diversos secrets amagats. Per exemple, la moqueta de la part infantil té la forma de fulles que formaran les grans jardineres de l'exterior de la plaça un cop s'hagin fet les obres de reurbanització.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.