Urbanisme

El port de Blanes es reordena i tindrà un nou restaurant

El local s'aixecarà on hi ha els tallers al costat dels magatzems i entremig hi haurà un espai per a activitats subaquàtiques

L'objectiu del pla és diferenciar la zona de públic de l'àrea portuària

El port de Blanes tindrà nous equipaments, com ara un restaurant i un espai per a activitats subaquàtiques, i reformularà el sistema de mobilitat dins les instal·lacions per delimitar clarament quina zona és pública i quina és estrictament una àrea portuària.

Un cop acabades les obres d'ampliació del port, inaugurada abans de l'estiu, Ports de la Generalitat ha presentat a l'Ajuntament de Blanes una modificació puntual del pla especial del port. Aquesta modificació respon a “les necessitats detectades una vegada finalitzades les obres i comporta una remodelació dels usos previstos a la zona que hi ha al darrere de la llotja”, van explicar fonts de Ports de la Generalitat. Una modificació valorada de forma “positiva” per Josep Marigó, alcalde de Blanes, perquè “és normal que el pla especial del port es vagi adequant a la realitat ja que aquest projecte és de fa sis o set anys”.

En concret, la modificació afecta bàsicament l'espai de darrere la nova llotja, on ara hi ha els magatzems dels pescadors i les casetes, que es mantindran allà. La novetat, però, és que just on comencen els magatzems, a la banda de més cap al poble, s'aixecarà un espai per a les activitats subaquàtiques, i al costat, un nou restaurant. D'aquesta manera s'ordenen els usos segons el públic. És a dir, el restaurant quedarà al primer extrem amb accés obert a tothom. Al seu costat, les activitats subaquàtiques, en què s'oferirà un servei de manteniment i d'emergències del port, a més d'un servei complementari al sector pesquer. Estarà situat entre la zona de restauració –espai públic– i l'espai portuari, precisament per la seva condició d'entre els dos àmbits. Just després, i al centre d'aquesta zona de serveis, hi haurà l'espai destinat a lavabos i dutxes. S'ha optat per la zona cèntrica “per evitar llargs recorreguts i moviments interns innecessaris”, segons es recull en el projecte. Just al costat, hi haurà els magatzems generals, que amplien la seva superfície actual. I ja al final de l'espai, el magatzem de caixes i estris, que coincideix amb el ja existent en l'actualitat. Els dos magatzems –el general i el de caixes– es mantenen a l'extrem perquè siguin com més a la vora possible de la zona portuària. Pel que fa a l'espai annex a les edificacions, s'utilitzarà per a restauració, el manteniment de l'utillatge de les activitats subaquàtiques i per a l'estesa de xarxes i altres estris.

Amb aquesta remodelació, les casetes i els magatzems dels pescadors es concentraran a l'entorn de la llotja i les activitats terciàries s'ordenaran a la zona d'entrada de la dàrsena pesquera “per evitar interferències entre les diferents activitats”, van apuntar des de Ports de la Generalitat.

Tot això s'ha fet per intentar “reduir al màxim creuaments entre vianants aliens a l'àmbit portuari i a la circulació del personal i vehicles” de l'àmbit intern del port, segons el projecte del pla.

La iniciativa privada es farà càrrec de les obres d'edificació que s'hagin de fer i Ports s'encarregarà de la urbanització de l'espai.

LA FRASE

Està molt més ben endreçat ara per a les activitats més externes a la pesca
Josep Marigó
Alcalde de blanes

LA DATA

09.06.12
Inauguració de les obres d'ampliació i millora del port esportiu i pesquer de Blanes.

Descartat el passeig pels teulats

En la modificació dels usos del port, també hi destaca un altre punt: la reubicació de la rampa que dóna accés a la part alta del nou dic, que es vol que s'utilitzi com a passeig. La rampa se situa a la zona de la platja. De fet, s'aprofita l'actual rampa “que permet l'accés a la platja de la Punta de Santa Anna, permetent així un procés natural del recorregut en la seva totalitat del moll, per part dels vianants”, segons el projecte. Es descarta així la idea de fer la rampa on ara hi ha els tallers de reparacions navals i fer el passeig sobre les cobertes de les edificacions fins al dic del moll tal com estava previst. Es descarta perquè es considera que comporta massa problemes i s'encareix el cost. “Pot quedar molt bé com a filosofia passar per sobre els teulats dels serveis, però als sostres és on hi ha les xemeneies i aires condicionats; s'ha dissenyat una millora de l'accés”, va dir l'alcalde, Josep Marigó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.