Urbanisme

URBANISME

Decreten l'enderroc parcial de la biblioteca de la Bisbal

El jutjat contenciós administratiu de Girona atén les al·legacions d'un veí i obliga a tirar a terra diverses façanes

Es considera que el nou equipament pendent d'acabar-se no s'ajusta al PGOU

El jutjat contenciós administratiu número de 2 de Girona va sentenciar el 28 de desembre passat l'enderroc parcial de la Biblioteca Comarcal de la Bisbal perquè no s'adiu al pla general d'ordenació urbana (PGOU), atenen així part de les al·legacions fetes per l'antic propietari dels terrenys Josep Sabater, que havia presentat un recurs contra l'acord del ple del 24 de novembre del 2009, en què s'aprovava definitivament el projecte.

La sentència d'enderroc està basada en l'incompliment –assegura la jutgessa Isabel Hernández–, dels articles 55.1 i 125, que es refereixen a l'eixamplament en edificació aïllada (51.1) i a la obligació que tots els cossos de l'edificació –inclosos els auxiliars– han de separar-se un mínim de tres metres dels límits de la parcel·la (125). Aquesta distància respecte al límit de solar no es compleix ni en la façana nord ni en l'est i, en el cas del sud, la distància –diu la sentència– és inferior als 1,07 m.

Actualment, la biblioteca comarcal està a mig fer. Les obres es van aturar el juliol passat perquè l'equip de govern no va veure clar el finançament i va detectar perill per a la liquiditat de les arques municipals. Fins ara ja s'ha invertit al voltant de 1,5 milions d'euros d'un projecte que pot acostar-se als 3 milions, un cop estigui acabat. En les darreres setmanes, l'ajuntament havia fet públic que es veia amb cor de tornar a posar en marxa les obres durant aquest primer trimestre de l'any. La sentència ha provocat que es freni immediatament tota possibilitat de reemprendre-les tot buscant una solució a curt i a mitjà termini.

L'alcalde de la població Òscar Aparicio (PSC), l'any 2009 a l'oposició, es planteja la solució al problema a través de dues vies: d'una banda, l'aturada immediata i definitiva de les obres fins que no hi hagi una sentència ferma i, de l'altra, buscar un pacte amb la part demandant. La primera podria deixar l'edifici aturat almenys dos anys més, donat que ara mateix es descarta continuar construint allò que podria haver d'enderrocar-se més endavant. També es posa sobre la taula la possibilitat que la sentència al recurs que es farà davant del TSJC es torni a recórrer davant del Tribunal Suprem espanyol, fet que allargaria encara més la resolució. El pacte amb el propietari s'albira ara mateix com la solució més plausible.

Silenci valoratiu

La sentència va arribar a l'Ajuntament dilluns de la setmana passada, fet que ja ha motivat diverses reunions, tant del mateix equip de govern, com de l'alcalde amb els diferents grups municipals. El mitjà digital Totbisbal va destapar ahir la decisió que s'havia portat amb silenci i prudència tant des de l'Ajuntament com des de l'oposició. Ahir el portaveu d'ERC, Lluís Sais, alcalde quan es va aprovar el projecte, va ajornar pronunciar-se sobre la sentència i va assegurar actualment l'estan estudiant el dictamen i l'expedient.

LA XIFRA

1,5
milions d'euros.
Aquesta és la xifra d'inversió feta en l'equipament cultural.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.