Urbanisme

Mobilitzacions

Adif denuncia els veïns que van tirar una tanca del TAV

L'ens públic reclama pels danys provocats pels manifestants que van fer caure l'element metàl·lic a cops de peu

Els veïns de Sant Narcís, farts de “promeses incomplertes”, demanen accions per al barri

Adif ha denunciat alguns dels veïns que el 23 de gener van acabar tirant una tanca de les obres del TAV a Girona durant una mobilització de protesta que es va fer al sector de l'antiga plaça d'Europa i del passeig d'Olot. L'ens públic va presentar la denúncia per danys a la comissaria conjunta que tenen els Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal a la seu de la Generalitat, a la Gran Via.

Els fets van passar quan un grup d'un centenar de veïns del sector van tallar el passeig d'Olot i van penjar pancartes per reclamar la recuperació del parc Central i la plaça d'Europa. En els moments de més tensió, diversos manifestants van clavar coces a la tanca de l'obra fins que va anar a terra. Els veïns van penjar pancartes diverses a la mateixa tanca, algunes de les quals encara es poden veure al sector, com ara “Això no és Berlín”, “Ja n'hi ha prou” i “Volem la zona 0 acabada”. El govern municipal està al cas de la denúncia contra alguns dels veïns presents en la concentració i podria intentar fer de mitjancer amb Adif perquè acabi retirant la denúncia i per no incrementar més la tensió amb els veïns de Sant Narcís que han decidit apujar un grau les protestes i mobilitzacions.

Farts de la situació

“Estem farts de promeses incomplertes, ara volem accions i solucions.” Així de contundent es va mostrar ahir el president de l'associació de veïns de Sant Narcís de Girona, Martí Carreras, després de presentar conjuntament amb els comerciants del sector Dominiques, al registre de l'Ajuntament, tot un seguit de peticions per conèixer el calendari precís dels projectes de recuperació de diverses parts del parc Central i l'entorn més immediat, afectat des de fa quatre anys i mig per les obres del TAV. Carreras assegura que la petició principal “és que es puguin treure les tanques per recuperar tot el parc Central i que es faci una adequació mínima si no s'hi treballa”. En aquesta línia, també considera que és prioritari per al barri “crear passos des de Sant Narcís cap al centre de la ciutat” per evitar que els veïns hagin de fer la volta que fan des de fa quatre anys i mig. Carreras reclama a l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que “lideri les reclamacions del barri davant d'Adif i Foment, perquè de moment s'ha reunit amb la Girona de postal, però no amb la Girona de la zona zero”.

Els veïns ja es van revoltar i mobilitzar l'última setmana de gener amb la voluntat de treure les tanques per iniciativa pròpia, i asseguren que persistiran amb les protestes. En l'escrit reclamen que s'alliberi tota la plaça Brossa, es recuperi el parc Central i es projecti el futur de l'espai, a més de canvis en el projecte del carrer Gironella i millores sota les vies. En la majoria de casos es demana una resposta en un termini de vint dies, però en alguns només es donen deu dies per conèixer la informació. Volen les respostes per escrit i compromisos ferms de compliment del calendari.

LA XIFRA

4,5
anys
fa que els veïns de la plaça d'Europa i el carrer Bisbe Sivilla suporten les obres del TAV i reclamen accions concretes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.