Girona anhela el nou parc Central
El consistori preveu un espai obert vegetal per restaurar la zona
Vol que Adif hi posi tants esforços com per acabar l'estació i els veïns se'n malfien
La transformació de l'embolic d'obres que des de fa quatre anys és el parc Central en una nova zona verda i de passeig agradable per als veïns és el principal objectiu urbanístic que té la ciutat en els pròxims mesos. L'entrada en servei de la línia del TAV i la nova estació a principi d'any ha deixat pas a les demandes de la ciutat i dels veïns més propers a les obres perquè aquest gran espai central a la ciutat recuperi la seva utilitat ciutadana.
L'Ajuntament va fer arribar fa encara no dues setmana la proposta que els serveis tècnics del consistori fan per a aquest important i cèntric espai a l'entorn de l'estació ferroviària de la capital gironina. El projecte preveu un parc sense edificis, a part de l'estació del TAV, que ja està feta. Hi haurà dues grans zones de gespa a banda i banda de l'estació que arribaran, pel nord, a tocar del nus viari que enllaça el carrer de Santa Eugènia i la plaça Poeta Marquina, i, pel sud, del passeig d'Olot. La voluntat és que el parc Central recuperi la funció de pulmó verd que tenia abans de l'any 2008 quan les obres van començar a envair tot l'espai per iniciar la construcció de l'estació intermodal.
Tot l'espai de damunt de la llosa de l'estació del TAV serà diàfan, sense arbres. Cal tenir en compte que la presència d'una gran llosa de formigó no permet que es plantin arbres a sobre l'estructura, ja que la previsió és que com a molt es puguin posar uns 70 o 80 centímetres de terra sobre el formigó, un fet que només hi permetria la plantació de gespa o alguns arbustos.
Per contra, la part més vegetal continuarà sent la franja de parc més propera al carrer Bisbe Sivilla, on en la proposta municipal ja es preveu el manteniment de la zona arbrada. Pel que fa a vials, destaca la creació d'un accés viari previst entre l'estació de Renfe i la nova estació del TAV, on es podrien situar els taxis i facilitar l'accés dels viatgers fins a l'estació, especialment, quan l'estació de busos també funcioni de manera subterrània al parc Central i deixi de funcionar a l'actual plaça d'Espanya. Per l'altre extrem, és a dir, des de l'antiga plaça d'Europa, també es dissenya un vial que permetria l'accés a l'aparcament de sota vies.
Fet a final d'any
El govern municipal expressa el desig que aquesta gran zona cèntrica de Girona estigui ordenada a final d'any i permeti als veïns deixar enrere el que hauran suposat més de cinc anys llargs de molèsties per les obres. El responsable municipal del projecte ferroviari, Carles Ribas, expressa el desig que les reposicions que efectuarà Adif seguint el projecte municipal es facin amb rapidesa. Ara els veïns poden fer les aportacions oportunes per introduir millores en el projecte previst pels tècnics del consistori, per bé que Ribas recorda que l'actual projecte ja incorpora bona part de les principals demandes que van fer els veïns en el procés participatiu que es va realitzar per decidir com es volia que es fes la recuperació del parc Central i els elements que eren imprescindibles en la recuperació del parc per als ciutadans més propers a tot el sector afectat durant tots aquest anys d'obres.
Exigència de rapidesa
El regidor Carles Ribas reclama però a Adif que “hi hagi més màquines i més recursos per garantir rapidesa en les reposicions i s'actuï amb la mateixa rapidesa i esforç que es va fer per tenir a punt l'estació del TAV en el termini previst”.
Repensar el parc del futur
L'Ajuntament també destaca que cal iniciar el procés participatiu que ha de servir per definir en una segona fase quins elements de futur ha d'incloure el parc Central. La voluntat és promoure una mirada de llarg recorregut sobre l'espai, imaginant les possibilitats que té tot l'espai i pensant que en un futur llunyà es pugui també executar la fase del projecte ferroviari que preveia fer subterrani el pas dels trens convencionals i la possibilitat posterior que s'enderroqui el viaducte.
El consistori considera que en aquesta anàlisi a més llarg termini també cal tenir en compte les necessitats d'equipaments per al barri que farien falta, per preveure'ls i projectar-los quan fos possible executar aquesta segona fase. El govern municipal es reunia ahir amb els veïns i comerciants del sector amb la presència dels portaveus dels grups municipals per perfilar el projecte de reposició.
Consigna, sis anys després
Dani Vilà / Jordi NadalL'ens públic Adif va obrir ahir el nou servei de consigna i permet així a Girona recuperar aquest servei que havia desaparegut ara fa sis anys. El nou servei està situat a la nova estació del TAV, en concret, a la planta -1 i després de la màquina de seguretat per on caldrà passar qualsevol de les maletes, bosses o motxilles que es vulguin deixar a la consigna.
Malgrat estar situat a l'interior de l'estació del TAV, el servei de consigna el pot utilitzar qualsevol ciutadà. Finalment, Adif ha posat en servei 48 armariets a la consigna, que estarà oberta en l'horari que hi hagi servei ferroviari, és a dir, des de primera hora del matí quan surtin els primers trens fins a la nit, quan arribin els últims combois. Adif va assenyalar ahir que els preus del servei de consigna seran de 3,60 euros al dia per un dels armariets petits i de 5,20 euros per cada dia que s'utilitzin els més grans.
Servei imprescindible
El sector turístic de Girona havia reclamat des de feia molts anys la necessitat de recuperar el servei de consigna per evitar que molts turistes que s'estaven només una jornada a la ciutat esperant un enllaç aeri cap a alguna altra ciutat europea haguessin d'arrossegar les maletes tota la jornada. Alguns comerciants oferien el servei als visitants que hi feien compres per evitar aquesta imatge. El govern municipal havia previst crear una consigna per resoldre la manca de servei, però al final s'ha esperat a la posada en marxa del tren d'alta velocitat.
Malfiança des de Sant Narcís
Els veïns de Sant Narcís veuen amb malfiança el projecte presentat i temen que la reposició del parc Central amagui altres problemes i zones per recuperar del barri més afectat per les obres del TAV. El president de l'associació de veïns, Martí Carreras, expressa el temor que “el TAV ara ja porta la gent a la Girona de postal i correm el risc que s'oblidin de nosaltres”. Les entitats estudien el projecte, però hi veuen elements que no els agraden i reclamen que es treguin les tanques. “El edificis de ventilació i sortida d'emergència hi són i en la recreació surten molt integrats, però en falten i no són proporcionats a l'actualitat.” Carreras reclama a l'alcalde Puigdemont que faci una presentació pública als veïns del barri per tenir informació de primera mà i “perquè escolti el territori”. Recorda que les reposicions van més enllà del parc Central i recorda les necessitats al carrer Oviedo, al Cassià Costal o a l'avinguda Sant Narcís i al carrer Bisbe Sivilla.