Urbanisme

urbanisme

Una auditoria a Vidreres veu irregularitats urbanístiques

En l'estudi, encarregat per l'actual govern, se sosté que les llicències d'obres durant el mandat del PSC es donaven amb deficiències als informes municipals

Es troba a faltar documentació

L'atorgament de llicències d'obres a Vidreres en el mandat anterior, quan governava el PSC, es va fer amb “irregularitats”, segons l'auditoria encarregada pel nou govern local (CiU-ERC). Les més greus fan referència als informes tècnics i jurídics i a la manca de documentació.

Dels 647 expedients de llicències d'obres tramitats a Vidreres entre els anys 2009 i 2011, l'auditoria n'ha estudiat 44, escollits de manera aleatòria. I la conclusió és que en tots els casos analitzats, l'informe tècnic que ha d'acompanyar l'expedient és “absolutament insuficient per a la finalitat que ha de respondre”, segons l'auditoria a la qual ha tingut accés El Punt Avui. La manca d'aquest informe tècnic és un fet greu que pot determinar la nul·litat de l'atorgament de la llicència. L'informe tècnic, en els expedients de llicències d'obres estudiats, es reduïa “a la contraportada interior de la carpeta de l'expedient”, on només hi constava si el projecte s'ajustava a les normes vigents i s'utilitzava una plantilla que s'omplia de manera manuscrita, “amb les poques garanties que això comporta”. Un informe tècnic, segons els auditors, que era “excessivament simple”. I alerten que la manca d'aquest informe “determinaria la nul·litat” de la llicència.

Una altra mancança detectada en l'auditoria fa referència a l'informe jurídic que també s'ha d'incloure en els expedients de llicències d'obres. En cap dels casos estudiats n'hi havia. Segons els autors de l'estudi, “s'està davant d'una irregularitat no invalidant”.

L'estudi també detecta que en els expedients consultats hi falta documentació, conseqüència “d'un deficient arxiu” o de la “manca d'exigència d'aportació de la documentació necessària per a l'atorgament de la llicència”. Malgrat que estiguin incomplerts, “en gairebé cap expedient consta requeriment efectuat per escrit als sol·licitants per tal que procedeixin a completar o esmenar la documentació”. Això “impossibilita” a l'Ajuntament a fer el corresponent control.

Pel que fa a les llicències d'obres en sòl no urbanitzable, en 4 dels 5 expedients estudiats “s'han detectat irregularitats rellevants a nivell procedimental” que “podrien comportar” la seva nul·litat.

Canvi de tendència

L'auditoria va ser encarregada quan Jordi Camps (CiU) va substituir la socialista Ruth Rosique al capdavant de l'Ajuntament, al 2011, i ha estat feta per Cuatrecasas, Gonçalves Pereira. Els autors detecten un canvi de tendència amb els expedients fets a final del 2011, quan es va produir el canvi de govern i ERC-VsT va agafar Urbanisme: ja hi ha informe jurídic i hi ha un nou model d'informe tècnic “que presenta una major correcció formal”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.