Urbanisme

urbanisme

El PSC de Vidreres minimitza els resultats de l'auditoria

L'exalcaldessa Ruth Rosique reconeix les “irregularitats” recollides en l'estudi, però ho atribueix a errades dels tècnics

L'informe detecta una llicència d'obres atorgada abans que es demani

Ruth Rosique, alcaldessa de Vidreres entre els anys 2007 i 2011, va reconèixer que les “irregularitats” detectades en l'auditoria d'urbanisme que ahir va avançar El Punt Avui són certes, però que es tracta “d'errors no greus comesos per tècnics municipals”. Rosique va remarcar que en cap cas es tractava d'irregularitats polítiques i que per això està “molt tranquil·la”.

L'auditoria d'urbanisme, encarregada per l'actual alcalde, Jordi Camps (CiU), quan el 2011 va entrar al govern, reconeix que en els expedients analitzats –una petita part dels tramitats entre 2009 i 2011– l'informe tècnic que l'ha d'acompanyar era “absolutament insuficient” i que l'informe jurídic directament no existia. “Sempre s'havia treballat igual; l'antic arquitecte feia 25 anys que treballava d'aquesta manera”, va explicar Rosique, que es va preguntar per què Camps no va fer analitzar també els expedients d'abans del 2009. Rosique va argumentar la seva defensa en el fet que es va limitar a acatar les decisions tècniques. “Ni un sol informe es contradiu amb els acords de la junta de govern, prova que els polítics ens hem fiat dels tècnics”, va dir, i hi va afegir: “Un polític no pot estar llegint tots els expedients, ha de confiar en els tècnics.”

El que sí que va fallar, segons va admetre, va ser la figura del controlador, és a dir, el secretari municipal. I aquí, va reconèixer que s'havia equivocat en estar bona part del seu mandat sense aquesta figura. “Teníem un assessor extern que treballava només dos dies a la setmana i potser també es fiava dels tècnics; potser em vaig equivocar estant tant de temps sense secretari”, va explicar. La relació de l'Ajuntament socialista amb aquest “assessor extern” està sent investigada per l'Oficina Antifrau, a causa de cobraments fets, presumptament, sense factures.

Des del govern local, l'alcalde va explicar que l'auditoria els “servirà per tirar endavant i fer ls coses bé”. De fet, segons va recordar –i així es recull en l'auditoria–, amb el relleu al govern hi va haver un canvi de tendència: “Quan vam entrar vam reestructurar el departament; tenim uns nous serveis tècnics molt millors”, va dir.

Més “disfuncionalitats”

L'auditoria treu a la llum altres “disfuncionalitats”, en concret, pel que es triga a atorgar llicències. A diferència del que es pugui pensar, no és pas per la tardança, sinó per “l'extrema celeritat” amb què es donen. Es triga una mitjana de 13 dies i mig, fet que “redueix les garanties de correcció procedimental”. Aquesta “extrema celeritat” té el seu punt àlgid, segons es recull en l'auditoria, en llicències atorgades el mateix dia que es van demanar, i en un cas encara més xocant: una llicència d'obres atorgada “amb caràcter previ a l'entrada formal de les instància”. Al registre hi consta amb data d'1 de desembre del 2010, i la junta de govern l'atorga el dia abans, el 30 de novembre.

No hi ha indicis de cap delicte, només són errades tècniques que s'havien de solucionar
Ruth Rosique
exalcaldessa de vidreres (psc)
Ara tenim nous serveis tècnics molt millors; és una aposta de l'equip de govern per millorar
Jordi Camps
alcalde de vidreres (CiU)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.