Urbanisme

JOSEP MARIA COLL

PRESIDENT DEL GREMI DE PROMOTORS I CONSTRUCTORS D'EDIFICIS DE GIRONA

“A la demarcació de Girona, tots els pisos s'acabaran venent”

Creu que tots els habitatges, els acabats o no, tindran sortida quan s'acoti un preu que encaixi amb la capacitat de compra

Defensa que a les comarques gironines no hi ha gaires promocions aturades a mig fer

Afirma que l'entrada en joc del “banc dolent” ha marcat un canvi de tendència molt positiu en l'últim any

Josep Maria Coll i Viader presideix el Gremi de Promotors i Constructors de Girona des del març passat, quan va substituir Joan Antoni Prat San Román, que va estar 16 anys al càrrec. Coll i Viader és gerent d'Incovi SA, una empresa constructora i promotora fundada el 1975, i representa ja la tercera generació del grup d'empreses de la família Coll, dedicada al sector des de mitjan segle XX.
A Girona hi havia planejaments molt avançats que acotaven força l'especulació

E

ls promotors i constructors gironins tenen interès a acabar les obres abandonades a mig fer?
No n'hi ha gaires. A Girona capital hi ha algunes promocions no acabades però són poques i de dimensió molt petita. A tota la demarcació tampoc en trobem tantes. En algunes poblacions n'hi ha més que d'altres. La majoria estan en mans de la Sareb o d'alguna altra entitat, i el grau d'intervenció dependrà de si aquella promoció està en un àmbit que es justifica que s'acabi com estava previst, o que s'ha de modificar... En altres llocs de l'Estat, com a la costa valenciana, segurament que no s'aguantarà el conservar-ho...
I què es farà? Enderrocar-ho?
En alguns àmbits on ningú no vol comprar, possiblement, sí. No parlem de Girona i segurament tampoc de Catalunya. Aquí segur que tot el producte que hi ha al final tindrà resposta en algú, només cal acotar el preu.
Llavors, el que ha de fer la Sareb és posar els pisos a la venda perquè algú els acabi?
És que el mercat només justificarà que s'acabi allò quan algú pugui comprar-ho. A Girona segur que tot acaba despertant l'interès d'algú. Cal ajustar oferta i demanda. A Girona és una qüestió de preu. Aquests pisos fantasma de què parlem tots acabaran tenint sortida. En altres llocs, segurament sí que veurem alguna cosa que haurà de desaparèixer perquè ningú no ho compra. Parlem de València, Múrcia, Andalusia...
Els preus no han baixat prou?
No, a Girona segur que ja han baixat prou. El problema és de condicions de finançament, de facilitats per adquirir l'habitatge. Si en una cosa hi comença a haver molta coincidència, molt d'acord, és que els preus ja han arribat al seu mínim en alguns llocs. I en la segona residència, a Girona la desmesura tampoc la coneixem. No hi ha hagut aquells creixements d'altres comunitats que del no-res feien grans actuacions. Aquí hi havia temes de planejament molt avançats, que acotaven força aquestes possibilitats d'especulació desmesurada. A més, moltes d'aquestes promocions estan parades per temes burocràtics, perquè la propietat ha tingut diversos canvis de mans. Els més interessats en acabar-les seran els de la Sareb.
Quin és el pròxim pas?
Necessitem temps. La Sareb és recent. En un any s'ha fet un canvi molt important. Hem de mirar també, aquest 2014, el canvi que hi haurà. La Sareb té molta cosa però encara no la té distribuïda, i quan tot això s'aclareixi seran els primers a acabar-ho. Han passat cinc anys, però fins al 2013 les coses no han començat a rutllar amb la Sareb. Hi ha hagut un gran canvi de tendència. Per exemple, l'any passat va donar opció als promotors de quedar-se la seva pròpia venda un cop transferida a la Sareb. Hi ha hagut moltes ofertes. Alguna cosa s'està movent. El promotor no es va equivocar, simplement el mercat va portar-ho a un preu fora de lògica, i quan el preu torna al seu lloc, en un punt que té coherència amb la capacitat de compra de la gent, aquell mateix promotor fa un esforç per recuperar-lo perquè sap que tindrà sortida al mercat. Això segur que no passa amb les promocions fantasma d'altres llocs.
Un dels problemes dels “pisos fantasma” són els saquejos...
Al nostre territori això no té gaire incidència. És molt diferent dels cinturons de Madrid o la costa de Castelló, amb autèntiques ciutats fantasma. A Girona, hi ha promocions sense vendre que estan encaixades a la ciutat i que com que és una ciutat compacta, petita, allò es manté força protegit d'aquest tipus d'actuacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia