Urbanisme

urbanisme

La Iaeden critica el precedent que es pot crear amb El Bulli

L'entitat ecologista interpel·la els diputats sobre el “precedent d'excepcionalitat” que es crearà amb El Bulli 1846 a Roses

Ferran Adrià i el conseller Santi Vila presenten avui el nou projecte

La cala Montjoi és realment l'únic indret on es pot desenvolupar un projecte d'aquestes dimensions? S'ha avaluat prou el precedent d'excepcionalitat que constituiria la llei proposada per El Bulli? Es tindrà en compte el principi de participació i democràcia? Com és l'exposició pública del projecte?

Aquestes són les preguntes que l'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà planteja als diputats del Parlament en relació amb el projecte El Bulli 1846. Els ecologistes van enviar aquesta carta oberta ahir, coincidint amb la presentació oficial del projecte que fan avui a Barcelona Ferran Adrià i el conseller Santi Vila.

Els ecologistes consideren que el govern de la Generalitat demana als diputats votar a favor d'una llei que té com a objectiu donar permís a un projecte que no és compatible amb diverses figures legislatives. Tot i valorar que “El Bulli Foundation és, sense dubte, interessant i podria aportar molts beneficis a escala local i de país”, la Iaeden alerta que implicaria “un impacte encara més elevat, injustificable des d'una perspectiva ambiental”. La carta oberta dels ecologistes conclou amb aquesta afirmació: “És un projecte de gran interès pel país, però en una ubicació errònia”, tenint en compte que se situa en el perímetre del Parc Natural del Cap de Creus.

Entre els representants de les formacions polítiques al Parlament amb què ha contactat aquest diari, els més crítics amb el projecte són clarament ICV i la CUP, que es mostren oposats al fet de legislar segons un concepte d'excepcionalitat. Els representants de CiU i del PSC són els que donen un suport més ferm a la proposta, si bé els socialistes volen deixar clar que s'ha de garantir la integració dins el parc. Totes dues formacions recalquen que es tracta d'un projecte de país. CiU, però, deixa clar que es treballa amb molta escrupolositat.

Un plantejament nou

ERC és la formació que ara per ara té la posició menys definida en espera de la presentació, argumentant que no es pot deixar perdre una oportunitat com aquesta. Des del PP declinen fer declaracions, si bé es mouen en la línia dels republicans.

El projecte que es presenta avui és la segona versió d'El Bulli Foundation. Segons el document al qual va tenir accés aquest diari, s'està plantejant un edifici de prop de 4.000 m² que triplicaria la superfície de la primera idea presentada i que significaria un augment del 250% respecte a la construcció actual (l'antic restaurant i les dependències). Una bona part dels locals serien enterrats en unes feixes artificials per reduir-ne l'impacte visual. Segons els càlculs dels ecologistes, però, El Bulli 1846 representaria en realitat un augment del 350% en relació amb les construccions actuals.

Al marge de l'interès del projecte del xef Ferran Adrià –que pràcticament ningú qüestiona–, el problema que es planteja és el seu encaix en un espai natural, on la normativa vigent només permet ampliar les construccions existents d'un 20%. El mes de novembre passat, el govern va aprovar la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei per declarar el projecte d'El Bulli Foundation actuació d'interès públic de primer ordre. El pas següent serà tramitar una llei específica per donar cobertura legal al conjunt.

LA XIFRA

3.919
m².
És la superfície plantejada per El Bulli 1846, un increment del 250% de la superfície construïda actual
Ahir Enric Millo va declinar fer declaracions. Fonts del partit es van limitar a dir que volen estudiar-ho
Enric Millo
diputat del PP
Treballarem perquè es faci bé, tenint clar que és un tema de país que no es pot ignorar
Pere Vila
Diputat de CiU
Si garantim la seva integració dins el parc, i sent un projecte de país, tindran el nostre suport
Juli Fernández
Diputat del PSC
Tal com està, al marge del vot final, no hi donarem suport. Ara com ara el nostre vot no serà sí
Marc Vidal
diputat d'ICV
Legislar al Parlament a cop de petició privada [...] s'està convertint en una pràctica habitual
Quim Arrufat
diputat de la cup
No coneixem amb profunditat els detalls del projecte i la tramitació, i volem esperar a valorar-lo
Roger Torrent
Diputat d'ERC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia