Urbanisme

Tarragona aposta per un ‘resort' a la Ciutat de Repòs

La Generalitat ha rebut diverses ofertes per l'antic recinte de vacances i veu amb més possibilitats les de tipus turístic

L'espai està tancat des del 2011 i els veïns en denuncien la degradació

De zona de vacances barata per a treballadors i jubilats concebuda durant el franquisme a complex turístic de qualitat. Tot indica que aquest és el camí més probable per a l'antiga Ciutat de Repòs i de Vacances de Tarragona, un dels tres complexos turístics d'aquest tipus construïts a Catalunya que la Generalitat va decidir tancar l'any 2011 pel cost que li suposava el seu manteniment.

Després de més de tres anys tancat i sense activitat, el govern i l'Ajuntament de Tarragona tenen en l'agenda una reunió imminent per tal de posar fil a l'agulla als tràmits necessaris per donar una segona vida al recinte, des de modificacions urbanístiques fins a trobar la fórmula de cessió.

De qualitat

“És un lloc idíl·lic, únic”, remarca l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que es mostra satisfet per la propera trobada, en què participaran també representants de les àrees de Patrimoni i Urbanisme de la Generalitat. L'Ajuntament veuria amb bons ulls la creació d'un complex turístic de “quatre o cinc estrelles”, que seria una de les propostes més fermes rebudes pel govern i que afectaria els tres espais de l'antiga Ciutat de Repòs: la residència, la zona esportiva i la zona de platja.

El delegat del govern a Tarragona, Quim Nin, reconeix que els usos de tipus turístic són els que tenen més possibilitats, tot i que encara no es disposa de cap avantprojecte en ferm. “Hi ha hagut algunes cadenes hoteleres que s'hi han interessat, algunes que no disposaven de prou finançament i d'altres que han expressat unes intencions més serioses”, detalla Nin.

Tot i això, s'han rebut ofertes d'altres àmbits. És el cas d'una empresa de l'àmbit esportiu que s'hauria interessat en l'espai per fer-hi estades, o la reconversió de l'espai en un lloc de vacances per a persones assistides, opció que el govern també veuria amb bons ulls. La fórmula per a la seva cessió i el calendari dependran, però, de l'ús que es decideixi com a idoni per al recinte. De la trobada amb l'Ajuntament, que segurament es farà a principi de maig, s'espera que en surti un full de ruta més clar.

Decepció veïnal

Aquests moviments en ferm arriben després que s'hagués estès la preocupació entre veïns i el govern municipal per l'abandonament de la coneguda com a ciutat residencial. “Tenim constància de brutícia, rates, alguns episodis puntuals d'ocupes... i tot plegat crea preocupació”, detalla el president de la Federació de Veïns de Llevant, Carles Pedreño. “Hi ha un risc de deteriorament que ja es veu clarament”, admet l'alcalde.

L'agrupació veïnal, a més, està decebuda perquè el govern català no ha acceptat la seva petició per fer servir una part de l'espai com a centre cívic o com a local social mentre no se'n defineixi l'ús definitiu, per evitar-ne així l'abandonament durant aquests anys. Ara, però, la Generalitat sí que reconeix que vol fer compatible aquesta cessió veïnal amb la reobertura de la Ciutat de Repòs, tot i que avui les demandes tant de l'Ajuntament com dels veïns se centren més en la zona esportiva, que volen que sigui també d'ús públic. Aquesta fórmula, de retruc, permetria posar fi al dèficit d'equipaments de les urbanitzacions de la zona de Llevant a Tarragona.

LA XIFRA

1
milió
d'euros és el que, segons la Generalitat, perdia cada any que mantenia oberta la Ciutat de Repòs i Vacances.
Les claus

Un espai mort al cor de Llevant

a.p

Els 140.000 metres quadrats que ocupa la Ciutat de Repòs i de Vacances de Tarragona fan encara més incòmode per a la ciutat assumir que aquest espai, situat just a l'entrada del nucli urbà, hagi estat sotmès a més de tres anys de tancament. I no tan sols pel “cost d'oportunitat” que reconeixen des del govern, sinó sobretot tenint en compte que el nou pla urbanístic de la ciutat es marca com a objectiu principal relligar els barris i unir la trama urbana, una de les grans assignatures pendents de l'urbanisme extremament dispers dels barris de Tarragona, i especialment a l'àrea de Llevant, esquitxada d'urbanitzacions. “Quan per fi tinguem la cessió de l'antiga N-340 i aquesta es converteixi en l'avinguda que ha de relligar les urbanitzacions i crear sensació de barri, no podem tenir el cor mort de la Ciutat de Repòs al mig”, diu el president de la Federació de Veïns de Llevant, Carles Pedreño.

De tot el complex, des del tancament tan sols han continuat funcionant la farmàcia, la parròquia i algun dels serveis de la platja. La resta de l'espai s'ha mantingut tancat, a imatge d'altres punts emblemàtics de Tarragona que també fa anys que esperen una altra oportunitat, com és el cas de la Tabacalera i el Banc d'Espanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia