Urbanisme

Alerta per l'estat de la casa Puig i Cadafalch d'Argentona

L'entitat Natura denuncia que l'immoble “és un malalt crític” i que pot acabar esfondrant-se si no s'hi actua

L'Ajuntament defensa que aquest mes s'adjudicarà la redacció i l'execució del projecte

El mal estat de la casa d'estiueig que l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch es va construir a Argentona està en el punt de mira. L'entitat de medi ambient Natura ha denunciat que l'immoble arrossega unes deficiències molt greus que posen en perill l'estructura i que el consistori no actua amb la rapidesa que caldria per salvaguardar un patrimoni tan valuós que, precisament, va passar a mans de l'Ajuntament l'agost del 2012. Natura posa en dubte els criteris del consistori a l'hora de triar l'equip que s'haurà d'encarregar de la rehabilitació de l'immoble i critica, entre altres coses, la impermeabilització que s'ha fet d'urgència del primer pis per evitar que els degoters de la teulada provoquin humitats irreversibles. “La cosa pot complicar-se o bé allargar-se tant que el malalt (la casa) deixi d'estar dret i s'esfondri definitivament”, assenyalen.

L'Ajuntament, però, defensa que, malgrat que es tracta d'un projecte costós i difícil, s'estan fent tots els passos adequats per preservar l'immoble. El regidor d'Educació, Cultura i Patrimoni, Àngel Puig (L'Entesa), explica que a finals de maig està previst que s'adjudiqui la redacció i execució del projecte global de rehabilitació de la casa Puig i Cadafalch, al qual aspiren quinze empreses. “Disposem d'un pressupost de 450.000 euros per dur a terme la primera fase, que consisteix a fer la coberta completa i actuar a les terrasses exteriors”, assenyala. Una primera etapa que confia que es pugui executar al llarg del 2015. “L'empresa adjudicatària tindrà fins a vuit mesos per dissenyar el projecte abans no posi fil a l'agulla”, diu.

Puig defensa que s'hagi impermeabilitzat el primer pis. “No hi ha problemes d'humitats ni de despreniments, no s'ha de crear una alarma innecessària”, manté, i recorda que l'antiga propietària ja va actuar a la coberta de la casa, que va apuntalar.

Pel que fa a la segona fase, –que un cop feta hauria de suposar el condicionament final de l'edifici i la restauració dels espais per poder obrir-lo al públic–, el consistori ja ha començat a buscar finançament supramunicipal. “El cost total puja a dos milions d'euros i Argentona no es pot permetre fer aquesta inversió en solitari”, admet Puig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia