Urbanisme

Patrimoni

La primera i última pedra

Una associació compra el castell segarrenc d'Alta-riba, del segle XI, per reconstruir-lo

Patrimoni solament autoritza refer les ruïnes ja existents. Els propietaris, indignats, amenacen d'abandonar tot el projecte

Una torre escapçada i part del primer pis és el que es conserva del castell d'Alta-riba, bastit al segle XI en aquest nucli segarrenc del municipi d'Estaràs. Fa cinc anys, un grup de particulars buscaven un castell per reconstruir-lo. “La nostra passió és el patrimoni i la història. És una afició. Ho vam intentar amb el de la Cardosa, però se'ns van avançar per poques hores. Buscant, buscant, vam trobar aquest i vam tancar el tracte amb el propietari”, explica David Miquel, president de l'Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba. L'associació hi ha fet dues excavacions. Entre altres vestigis, han deixat al descobert estructures d'una casa del segle XVIII, cremada el 1939, i que també volen reconstruir per fer-hi el centre d'interpretació del castell. Als voltants, han projectat un edifici annex, que inclou quatre habitacions per allotjar-s'hi. El projecte costaria 600.000 euros i és previst que s'executi en vint anys.

Les ruïnes, però, estan declarades Bé Cultural d'Interès Nacional i, a més, la parcel·la està inclosa en el POUM d'Estaràs com a zona verda. “Sabíem que seria complicat, però l'Ajuntament no té diners per recuperar-lo i nosaltres intentem revalorar-lo.” La comissió de Patrimoni de Lleida sols ha aprovat el coronament de la torre de defensa i tapar-hi els forats existents. També ha recomanat allunyar l'edifici annex el màxim possible de les ruïnes medievals. “Estem molt desil·lusionats. Si no podem fer ús de totes les dependències, que el reconstrueixin ells!” L'associació apunta personalment a l'arquitecte Jaume Fresquet, dels serveis territorials de Cultura a Lleida. L'acusen de “despòtic”, i també demanen la dimissió del cap dels serveis territorials. “Han autoritzat la reconstrucció d'altres castells, com el de Mur i la Curullada... per què no el nostre?”

Jaume Fresquet considera que el dictamen de Patrimoni és, de fet, “favorable”. I afegeix: “El projecte tampoc ens ha arribat... Sols ens n'han demanat el parer perquè hi ha una sol·licitud de modificació d'Urbanisme de la zona. A més, permetem coronar la torre, però no aixecar-la indeterminadament. I també cobrir els edificis medievals existents. Crec que el conflicte sorgeix perquè interpreten que limitem els seus drets urbanístics, però hi ha edificabilitat permesa.” Fresquet no entra a valorar l'autorització a altres castells. “Si interpreten que el departament és més lax en altres casos, que hi interposin recurs”, diu.

L'associació ha portat l'expedient a la direcció general de Patrimoni. “Encara no ens han respòs per escrit, però ens plantegen fer projectes diferents per a la zona protegida i la que no. Això és marejar la perdiu”, afirma Miquel. “De moment, ho hem aturat tot. Però si aquesta és la solució, ens plantegem abandonar el projecte i, segons llei, per executar el POUM ens han de comprar la parcel·la.” El proper 15 de juny, l'entitat celebra la festa al castell, on s'ha de posar la primera pedra de la reconstrucció.

Maria Alet viu en una casa just al peu del castell. Assegura que els veïns d'Alta-riba són favorables a la reconstrucció. “És una idea magnífica. Recuperem la història del poble i el reviscolem, perquè s'està morint.” Coronat i nascut al
voltant del castell, al poble sols hi viuen permanentment deu persones.

Aigües demolidores.
Enguany, la pluja ha ocasionat el despreniment de part del celler, la torre i els cups del castell. El novembre passat, part de la torre del castell de Vergós Guerrejat, propietat de l'Ajuntament d'Estaràs, va cedir per la pluja i es van haver de desallotjar dos veïns. L'Ajuntament l'està reparant.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia