Urbanisme

Neix una plataforma veïnal contra l'ampliació de La Maquinista

Exigeixen desvincular l'operació de l'escola que s'ha de fer a la mateixa zona

Una desena d'associacions veïnals i comercials dels barris de Sant Andreu i el Bon Pastor de Barcelona van presentar ahir la plataforma No al Pelotazo de La Maquinista, que s'oposa a la requalificació urbanística que ha de permetre l'ampliació del centre comercial, amb els aprofitaments urbanístics de la qual el consistori vol pagar les instal·lacions definitives de l'escola La Maquinista, que fa sis anys que funciona en barracons. L'operació, que està encara en tràmit i pendent d'una aprovació definitiva en el ple municipal per a la qual encara no hi ha data, suposa transformar 72.000 m² de sòl industrial en 25.000 m² d'ús comercial i en 47.000 m² més de sòl per a habitatges.

Les entitats crítiques amb el pla consideren “un xantatge” que es digui que la requalificació és necessària per poder pagar l'escola, com segons la plataforma fa el govern municipal, que al·lega que no vol parlar del tema perquè es tracta d'un planejament en tramitació. “L'escola s'ha de fer sí o sí i s'ha de fer immediatament”, clamava ahir el president de l'associació de veïns del Bon Pastor, Josep Maria Fanlo. “Hi ha sòl públic d'equipaments i també diners per fer-la”, insistia, remetent-se als 140 milions de superàvit que va tenir l'Ajuntament el 2013. Les queixes són també per l'impacte letal que les entitats entenen que l'ampliació de La Maquinista pot tenir en el petit comerç dels barris del districte de Sant Andreu. I hi ha encara un últim argument, esgrimit per CCOO (integrat també en la plataforma) en les al·legacions que ha presentat al pla: requalificar aquests 72.000 m² de terrenys industrials implica per al sindicat renunciar al gran eix industrial urbà que podrien integrar juntament amb els polígons de l'Estadella i Montsolís.

Per Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que –com la fundació Barcelona Comerç– dóna suport als crítics, el de la requalificació de La Maquinista “no és un problema puntual”. “Estem farts que es justifiquin totes les polítiques especulatives en nom de les necessitats socials”, protesta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia