Urbanisme

Trias acorda amb el PP l'ampliació de La Maquinista

L'Ajuntament requalificarà 30.000 m² com a sostre comercial en una operació que permetrà aixecar 700 pisos

El consistori vincula el pla a les obres d'una escola que fa sis anys que funciona en barracons

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha trobat en el PP un soci estable a l'hora de desencallar mesures referents al comerç de Barcelona. Si fa unes setmanes els d'Alberto Fernández Díaz pactaven amb Trias l'ampliació d'horaris a l'estiu a les zones turístiques, ara el govern convergent ha acordat amb els populars la controvertida ampliació del centre comercial La Maquinista, una patata calenta que estava al forn des que a finals del 2013 el projecte es va aprovar inicialment només amb els vots de CiU, i amb l'abstenció del PP, el PSC i UxP.

L'acord implica la requalificació dels terrenys que hi ha just davant del centre i que ara ocupa l'aparcament descobert. Els plans inicials del govern de Trias consistien a convertir 45.000 m² en sostre comercial destinat a l'ampliació de La Maquinista i 47.000 m² en sostre residencial per fer-hi 600 pisos. L'acord amb el PP implica deixar l'espai per a pisos en 35.000 m², on s'aixecarien 400 habitatges, i que de la part comercial es mantinguin 30.000 m², mentre que 6.000 m² més es destinin a oci i restauració i 6.000 m² més es dediquin a espais comuns. Els 15.000 m² edificables de diferència entre la proposta inicial i l'acordada ara per CiU i el PP es traslladen a un solar adjacent de titularitat municipal, on es farien 300 pisos més, aquests de protecció oficial, la meitat de titularitat privada i l'altra meitat a càrrec de l'Ajuntament. En aquest solar també s'hi faran un institut, una escola bressol i altres equipaments per concretar.

L'acord també inclou una solució al problema de l'escola La Maquinista, que des de fa sis anys funciona en barracons en espera de les obres per construir un recinte definitiu. El col·legi continuarà un any més en mòduls mentre es condicionen els terrenys on en el curs 2015/2016 se situarà el centre de forma provisional, mentre s'aixeca l'escola definitiva a l'espai on ara hi ha els barracons.

1.200 llocs de treball

L'ampliació del centre comercial suposarà un impacte econòmic de 320 milions d'euros i generarà 1.200 llocs de treball, segons Fernández Díaz, que és qui va anunciar l'acord només 24 hores després que una desena d'entitats veïnals i comercials del districte de Sant Andreu presentessin una plataforma per oposar-se a la requalificació, i que el consistori renunciés a parlar de l'assumpte amb l'argument que es tractava d'un planejament en tramitació. Ara l'operació està previst que s'aprovi en la comissió d'hàbitat urbà de demà i que es ratifiqui en el ple municipal de la setmana vinent, però el govern municipal continua preferint no parlar-ne. Com en altres acords assolits amb els de Fernández Díaz –l'últim, el de l'ampliació horària–, ha cedit tot el protagonisme al PP.

De fet, l'executiu de CiU és l'únic actor que no parla a l'Ajuntament, perquè, a més del PP, també ho va fer ahir la resta de l'oposició municipal, en el seu cas per carregar contra el projecte, que consideren que posa en risc el petit comerç de la zona. “L'ampliació del sòl comercial, juntament amb la liberalització dels horaris, afebleix un model comercial de proximitat basat en la cohesió social”, va advertir Jordi Portabella (ERC). L'alcaldable socialista, Jaume Collboni, hi va afegir que la construcció de l'escola s'està fent servir de “coartada social” per tirar endavant una “operació especulativa”. I el cap del grup d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, va anar més enllà i –a més de recordar que només els ecosocialistes van votar en contra del que qualifiquen de pelotazo en la fase d'aprovació inicial del projecte– va afirmar que Trias fa servir la construcció de les instal·lacions definitives de l'escola per fer un “xantatge inacceptable als veïns” de Sant Andreu.

Rebuig veïnal

La plataforma No al Pelotazo de La Maquinista va dir ahir que l'acord era una “galleda d'aigua freda”, i va reiterar el seu rebuig al pla. El PP va afirmar que havia arribat a un acord amb dues entitats de comerciants de la zona. Una d'elles, la de Sant Andreu Nord, ho nega. “També hi estem en contra, però com que ens va semblar que ja estava tot decidit, vam fer una sèrie de peticions en cas que tirés endavant”, explica el seu president, Manel Robles. Per exemple, que La Maquinista promocioni el petit comerç tant dins el recinte com en el seu web. “Ells en van prendre nota, però res més”, hi afegeix.

LA XIFRA

1.200
llocs de treball
diu el PP que generarà l'ampliació del centre comercial, i que se sumaran als 2.750 que ja hi ha.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia