Urbanisme

Enderrocaran 44 cases del barri gitano de Figueres

D'aquí a un mes i mig hi haurà un full de ruta per desallotjar les cases, tapiar-les i tirar-les a terra

Un informe de l'Ajuntament constata que la majoria de famílies no paguen el lloguer i 22 són rellogades

L'Ajuntament i la Generalitat han començat el procés per desallotjar, tapiar i enderrocar 44 cases propietat de l'Incasòl al barri de Sant Joan de Figueres, on viu la comunitat gitana. Ahir es va presentar una radiografia de l'estat d'aquestes cases i de la situació de les famílies, i d'aquí a un mes i mig les dues administracions tindran el full de ruta amb la metodologia que se seguirà i el calendari d'actuacions. Fonts municipals asseguren que l'objectiu és l'enderroc d'aquests habitatges, tot i que fins ara no s'havia dit obertament.

El conseller de Territori, Santi Vila, i l'alcaldessa, Marta Felip, van anunciar el novembre passat el tancament d'aquests habitatges aquest mateix any 2014 com un primer pas per a un projecte més ambiciós de transformació del sector oest de la ciutat, que s'ha quantificat en quinze milions d'euros i que fa anys que està ajornat per falta de pressupost. L'anunci es va fer pocs dies després del tiroteig entre dos clans gitanos el dia de Tots Sants de l'any passat, que va acabar amb una persona morta i que va provocar una situació de forta tensió al barri de Sant Joan.

Ara aquell anunci comença a prendre forma. L'equip de govern va presentar l'estudi dels habitatges afectats ahir a la comissió de seguiment del programa de transformació del barri de Sant Joan i de reallotjament de les famílies. Aquest informe constata que bona part de les famílies que viuen a les cases afectades no paguen el lloguer d'entre 50 i 60 euros al mes que la Generalitat té fixat, o bé han rellogat els habitatges a altres persones. En concret, fonts de la comissió van parlar de fins a deu famílies de les 44 que hi viuen que no estan ni empadronades ni són les titulars del lloguer fet per Habitatge de la Generalitat. A més, n'hi ha dotze que si bé estan empadronats a Figueres no consten com els llogaters oficials. Segons l'estudi una gran majoria de famílies tenen quotes de lloguer pendents de pagar. Es va parlar de deutes de fins a 3.000 euros amb la Generalitat en alguns casos. I l'informe també revela que una part de les famílies afectades tenen habitatges en propietat a la ciutat de Figueres.

La Generalitat recorreria a aquests impagaments i incompliments de la normativa –no es pot accedir a un lloguer social si es té una casa en propietat, per exemple– per desnonar les famílies. Des d'un primer moment s'ha assegurat que als veïns afectats se'ls reallotjarà on l'Agència Catalana d'Habitatge tingui pisos disponibles. Però el fet que hi hagi impagats i relloguers també implica que aquestes famílies amb factures pendents no podrien aspirar a aquests pisos socials, amb la qual cosa s'haurà de buscar una altra solució.

Per tenir l'estudi de la situació familiar dels veïns de les cases de l'Incasòl, l'Ajuntament figuerenc ha fet servir els contractes de lloguer de l'Agència Catalana d'Habitatge, el cens de població que es va actualitzar aprofitant la macrooperació policial del desembre passat, la informació dels serveis socials, dades de l'IBI i la relació de deutes de lloguer. Aquest informe ara es trametrà a la Generalitat, que iniciarà els tràmits per desnonar els veïns afectats.

LA DATA

07.11.13
El conseller
de Territori, Santi Vila, va anunciar l'actuació al barri de Sant Joan, després del crim produït pocs dies abans.

LES XIFRES

60
euros
és el preu mensual que han de pagar les famílies que viuen a les cases de l'Incasòl.
44
cases
propietat de l'Incasòl volen fer desallotjar la Generalitat i l'Ajuntament. Les famílies seran reallotjades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia