Urbanisme

Crida a la participació ciutadana per elaborar el nou POUM de Banyoles

L'equip de govern i el principal grup de l'oposició donen llum verd a l'avanç del nou pla general d'urbanisme, mentre que la CUP i ICV hi voten en contra

Les xifres tan discretes d'assistència a les tres sessions de treball que s'han organitzat per elaborar el nou pla general de Banyoles (12, 33 i 30 persones, respectivament) han provocat que tant l'equip de govern com l'oposició hagin fet una crida als ciutadans a implicar-se més en el procés, considerat fonamental per al disseny de la ciutat de les pròximes dècades. En canvi, el consistori s'ha mostrat satisfet per les 414 persones que han respost l'enquesta del lloc web del pla general i per la feina efectuada pel consell escolar municipal.

Exposició pública

En el ple de dilluns es va donar el vistiplau a l'avanç del pla, amb els vots favorables de l'equip de govern (CiU i un regidor no adscrit) i del principal grup de l'oposició (Junts per Banyoles) i el no de la CUP i ICV. A partir d'ara, el document estarà en exposició pública durant dos mesos, tot i que, si cal –va assenyalar l'alcalde–, aquest període s'allargarà. D'altra banda, està prevista la celebració d'una audiència pública quan el projecte del pla s'hagi aprovat de manera inicial. El primer tinent d'alcalde i responsable d'Urbanisme, Miquel Vilanova, que va qualificar de “desastre” la participació en aquelles sessions de treball, va animar els ciutadans a presentar suggeriments durant les setmanes que el pla estarà en exposició pública.

Tot i que l'avanç del pla és només un punt de partida, la CUP i ICV el van criticar perquè, d'una banda, la descripció de la situació actual conté molts errors –van dir– i, de l'altra, s'hi dóna per descomptat que la ciutat ha de créixer. Vilanova va admetre els errors (“tots els esborranys neixen coixos”, va dir) però va assegurar que no es té la intenció de fer créixer urbanísticament Banyoles, sinó que es tracta de tenir a punt una bona planificació per quan hi hagi demanda d'habitatges nous. “Jo, personalment, sóc partidari de no créixer”, va assegurar.

LA FRASE

El pla serà una eina i prou. Jo personalment sóc partidari de no créixer
Miquel Vilanova
PRIMER TINENT D'ALCALDE DE BANYOLES

Fins a 27.000 habitants en la pròxima dècada

Els tècnics de la Generalitat que han redactat l'avanç pressuposen un escenari d'aquí al 2026 en què Banyoles, que ara no arriba als 20.000 habitants, en tingui un màxim de 27.000. Això voldria dir –es planteja en el document– que s'haurien de construir entre 2.500 i 3.200 habitatges nous. A Sota Monestir es conservaria un percentatge elevat d' horts i recs, però s'hi obririen uns vials nous.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia