Urbanisme

Crearan una entitat per refer el pont del Dimoni

El projecte de reconstrucció, de l'arquitecte Ramon Ripoll, es va presentar ahir al centre cívic de Santa Eugènia

El cost de licitació de l'obra és de 510.083 euros i encara no té data d'inici

La reivindicada obra de reconstrucció del pont del Dimoni de Santa Eugènia, a Girona, va fer ahir un pas endavant ferm amb la presentació del projecte i el compromís de l'Ajuntament de participar en la creació d'una entitat, que tindrà com a objectiu buscar el finançament per dur-lo a terme. El pressupost de licitació del projecte és de 510.083 euros.

La regidora del barri de Santa Eugènia, Marta Madrenas, va explicar ahir durant la presentació al centre cívic, que aquest és “un projecte de ciutat”, per la qual cosa l'Ajuntament s'hi implicarà a fons. També va deixar clar que l'associació de veïns i l'Ajuntament van junts i que, en aquest sentit, ja s'està treballant per “crear una entitat” per buscar el finançament per fer l'obra.

Manel Mesquita va destacar la importància de tenir la implicació de la gent, dels veïns per tirar endavant la idea, però també va formular un desig: “El 1357 es construeix el pont; el 1968 es desmunta; el 1981 hi ha el primer acord de reconstrucció i el 2010, el segon. El 2017 se'n complirien 660 anys, una bona data”. Mesquita, amb subtilesa i elegància, va deixar clar que aquest per als veïns seria una bon moment, tenint en compte el temps que fa que esperen.

L'arquitecte Ramon Ripoll va destacar el treball que s'ha dut a terme per inventariar i documentar totes les peces que componen el pont i que, al llarg dels anys, han passat per diversos emplaçaments –fins a arribar a Mas Xirgu– i per fer un projecte adaptat a la zona.

La d'ahir va ser una presentació intensa. Molts dels veïns, veient les imatges històriques que es projectaven, recordaven aquest pont que ha format part de la vida del poble i ara del barri. De fet, el projecte redactat per Ripoll preveu instal·lar-lo molt a prop del seu emplaçament original, tenint com a objectiu molt clar que ha de servit per creuar i no per ser un element decoratiu, com en el passat s'havia plantejat.

El projecte el va aprovar l'Ajuntament el 6 de juny i va posar realment fil a l'agulla a una de les iniciatives més llargament reivindicades pels veïns de Santa Eugènia: la promesa que va fer el consistori fa trenta-tres anys, quan l'11 de març del 1981 es va acordar per primer cop assumir el compromís de reconstruir l'emblemàtic pont. L'estiu de l'any passat, l'equip de govern, de CiU, va fer l'adjudicació del projecte bàsic i executiu per 72.600 euros a l'arquitecte Ramon Ripoll, el qual ja havia redactat un avantprojecte per a l'associació de veïns.

LA FRASE

Estem davant d'un gran projecte de ciutat i l'Ajuntament hi està compromès
Marta Madrenas
regidora del barri de santa eugènia

LA DATA

13.07.68
va ser quan
es va procedir al desmuntatge pedra a pedra del pont del Dimoni.
Les claus

De la redacció del projecte a la recerca de finançament

joan trillas

Els veïns tenen motius per estar contents. El treball llarg i constant els va permetre ahir, al centre cívic de Santa Eugènia, veure ja la reivindicada reconstrucció del pont redactada, posada negre sobre blanc, en un projecte. Representació municipal, veïns i arquitecte van formar part de la litúrgia d'una presentació, la qual, tot s'ha de dir, va ser molt emotiva per a molts dels presents. Hi ha països sencers, i ciutats també, que tenen com a marca de fàbrica la preservació del seu llegat patrimonial. Una de les claus és que no es pot entendre l'evolució de la ciutat de Girona, en part com a aparador en el bon sentit, sense obviar la recuperació del seu patrimoni. El pont del Dimoni, menut, pel qual podia passar just un Seat 600, era una assignatura pendent que tenia la ciutat amb Santa Eugènia. Els veïns han vist molts compromisos darrerament, però mai hi havien estat segurament tan a prop. Ara caldrà veure si la creació d'aquesta entitat, que requerirà de la participació de tots, però especialment de l'Ajuntament, serà clau per veure si realment es pot complir el desig de Manel Mesquita, i el pont del Dimoni torna a reviure... el 2017.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia