Urbanisme

Resistint al camí de la Fonteta

Veïns d'un carrer de l'Hospitalet deixaran en pocs dies les seves cases, afectades per l'ampliació d'un parc Tres famílies hi seguiran vivint perquè no volen canviar la casa amb hort i jardí per un pis

Al bell mig, disseminades, tres cases amb hort i jardí

La imatge serà, si més no, peculiar. Un extens parc, d'uns 70.000 m² , al centre de l'Hospitalet, on la gent passejarà i els gossos jugaran. I al bell mig, disseminades, tres cases de principis del segle XX amb hort i jardí. Integrades, o no, al paisatge. Aquestes tres cases seran el vestigi d'una altra època, quan l'Hospitalet tenia un carrer anomenat camí de la Fonteta, amb habitatges que daten del 1910. La vintena de cases que s'hi agrupen han estat expropiades per l'Ajuntament, que té previst ampliar el parc de Can Boixeres de les cinc hectàrees actuals a més de set. A banda de la zona d'esbarjo hi haurà 2.000 m² per a horts urbans.

Es tracta d'una de les actuacions previstes a l'àrea residencial estratègica (ARE) de la Remunta, que tindrà com a efecte col·lateral la desaparició del camí de la Fonteta. La majoria de veïns han estat reallotjats en uns pisos de protecció oficial construïts a l'avinguda Josep Tarradellas, i el trasllat començarà a finals de mes. Però tres famílies es resisteixen a abandonar les seves cases i han demanat ser reallotjats als habitatges on han viscut tota la vida. No volen deixar el camí de la Fonteta, tot i el viacrucis que afirmen estar patint des del 2008.

Els residents es resisteixen a donar noms, però expliquen que els seus ancestres van construir les cases entre el 1910 i el 1930 seguint el principi de Francesc Macià sobre la casa i l'hortet. Gent de Barcelona que anava a l'hort a passar el cap de setmana, però que va convertir l'Hospitalet en residència habitual fugint de la Barcelona de la Guerra Civil. Les cases van canviar de mans, via herència o compravenda, i en alguns casos l'hort s'ha canviat per un jardí. En tot cas, un fet privilegiat vivint a ple centre de l'Hospitalet. El pla general metropolità del 1976 els ha permès conservar la fesomia com a jardins privats dins d'un jardí públic, el del parc de Can Boixeres.

“Hem viscut molt bé”, afirmen els veïns. “Hem tingut tranquil·litat, un bon veïnat i una qualitat de vida difícil de tenir en un pis. Cuidem el jardí i mengem les nostres verdures. Tot això al centre de la ciutat.” Però l'idil·li va acabar, abruptament, quan els veïns van saber per CiU que al ple del juliol del 2008 s'aprovaria l'expropiació de les cases. Va començar una dura negociació, que segons els veïns no ha estat exempta de tensions i menyspreu per part del consistori. Una valoració ben allunyada de la del regidor d'Urbanisme, Francesc Belver, que afirma que “la negociació ha estat a mida”.

El fet és que les solucions han estat diverses. Als propietaris de parcel·les de menys de 300 m² se'ls ha expropiat, se'ls ha reallotjat i se'ls ha pagat una indemnització. Els llogaters han estat reallotjats en pisos de lloguer amb opció de compra i han rebut diners per al trasllat. Els pocs negocis que hi ha –com un taller mecànic i un ferroveller– també han estat indemnitzats. Als que tenen terrenys de més de 300 m² se'ls ha ofert també una indemnització, en què s'inclou el valor atorgat a la casa –molt inferior al real, segons els residents– i se'ls ha donat metres quadrats edificables a la zona de la caserna de la Remunta.

El cost dels rebuts

Els quatre veïns que s'han acollit a aquesta fórmula, tres dels quals han demanat quedar-se de manera vitalícia a les seves cases –l'Ajuntament té els drets sobre les cases, que no es poden vendre ni deixar en herència–, comparteixen, doncs, una parcel·la on es poden fer pisos. Però denuncien els múltiples problemes que això els està provocant. Segons el pla parcial, allà només s'hi pot fer un bloc de sis plantes d'alt. “O ens toca la loteria i edifiquem o les hem de vendre a un constructor”, diuen els propietaris. Les immobiliàries els ofereixen entre 600.000 i 700.000 euros per la parcel·la, que haurien de repartir entre les quatre famílies. Unes parcel·les que els propietaris valoren en 2,4 milions. “Com a propietaris hem de pagar el cost de la urbanització, 150.000 euros cadascú”, es queixen. Així, doncs, es quedarien pràcticament a zero. També denuncien que han de pagar per avançar l'IBI dels pisos encara no construïts, que els suposa un rebut d'entre 2.000 i 4.000 euros a l'any.

El grup municipal de CiU va demanar la retirada de l'ARE “per un seguit d'errors formals i perquè no hi havia una planificació dels equipaments”, segons el regidor Jordi Monrós. CiU va exigir tant a l'Ajuntament com a la Generalitat que es mantinguessin les cases. “Estem defensant el dret d'aquestes persones a mantenir i conservar la seva llar, l'espai on han desenvolupat la seva vida familiar, fet que no ha pogut ser i que lamentem profundament”, diu Monrós.

La reconversió de la caserna

R.M.B.

El pas de la caserna militar de la Remunta a mans municipals ha propiciat una transformació del sector que té com a peça central la mateixa caserna, que s'ha destinat a equipaments. Ja estan en marxa les obres de l'escola bressol Patufet a l'espai que albergava les quadres dels cavalls. El nou equipament, d'una superfície de 700 metres quadrats, conservarà la façana i bona part del sostre. L'interior es veurà, en canvi, completament modificat.

La resta de les antigues instal·lacions militars s'està condicionant, inclosa la masia que es troba al recinte, que s'ha de conservar perquè està catalogada. De moment s'està actuant per reforçar-ne l'estructura, i es treballa en un pla d'usos que ha de definir què s'instal·larà als espais lliures. L'Ajuntament apunta que siguin ocupats per activitats de caire social vinculades a les entitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia