Urbanisme

Economia

Una empresa centenària com a pol d'atracció

Espais buits a la fàbrica

Gavà i Viladecans estudien com aprofitar les àrees desocupades que han quedat a la planta de Roca per atraure indústria innovadora

Es vol modernitzar el polígon del Centre aprofitant els canvis de l'entorn

Roca és una empresa que ha estat sempre vinculada a Viladecans i a Gavà. Aviat farà 100 anys que l'empresa es va instal·lar a la rambla de Gavà i la seva planta, de 273.000 metres quadrats, es reparteix entre aquest municipi –amb un 25% de la superfície– i Viladecans –el 75% restant–. En aquest segle de vida –va obrir el 1917– la relació amb els dos municipis s'ha mostrat de diverses maneres: els treballadors de la Roca van excavar el túnel de la rambla Lluch on els gavanencs es protegien de les bombes dels franquistes; l'empresa va contribuir a la construcció de l'hospital de Viladecans i de l'escola Àngela Roca. I generacions d'aquestes dues ciutats han treballat a les seves instal·lacions. Avui Roca continua –i continuarà, segons s'ha compromès– lligada al seu lloc de naixement, però és innegable que ha perdut pes pel que fa al nombre de treballadors, ja que la plantilla s'ha vist minvada després de processos de deslocalització i d'acomiadaments. Això, i la venda de la divisió de radiadors a l'empresa Baxi –que va acabar marxant de Viladecans – ha motivat que a la planta de Roca hi hagi un bon grapat de metres quadrats totalment desaprofitats.

Els dos ajuntaments i l'empresa han signat ara una sèrie de convenis que pretenen estudiar com aprofitar aquests espais buits per atreure empreses innovadores en el sector de la construcció. “Volem afavorir l'empresa i mantenir l'espai industrial”, assenyala el gerent del grup, Ramón Asensio. Els dos ajuntaments i l'empresa estudiaran, a través d'una taula de treball, quins instruments urbanístics poden afavorir l'aprofitament de les zones buides. “Tenim una oportunitat per repensar els espais. Aprofitant que Roca és líder de la indústria vinculada a la construcció, volem que esdevingui un pol d'empreses innovadores, que treballin en els nous materials i la sostenibilitat”, explica l'alcalde, Carles Ruiz. Ara a l'empresa treballen 800 persones, i els càlculs municipals són que, en 20 anys, aquest nou parc tingui 5.000 empleats.

La situació geogràfica de Roca i aquest nou projecte tindran altres conseqüències. La pastilla que ocupa l'empresa, i que suposa un 25% del sòl industrial de Viladecans, limita amb el polígon industrial Centre i amb el sector de Ca n'Alemany. Aquest segon albergarà, en dos anys, la seu logística de Desigual i l'outlet de Neinver. Dos edificis de nova planta que contrastaran amb l'envellit aspecte que presenta el polígon del Centre, que ha quedat estèticament antiquat al costat d'altres zones com les de Can Calderon i el Parc de Negocis. “A la ciutat no volem tenir espais de primera i espais de segona”, argumenta l'alcalde. Per aquest motiu es vol fer un rentat de cara al polígon del Centre, on es vol garantir l'ampliació de les empreses i la millora dels espais i de les comunicacions internes. Per fer-ho es començarà a estudiar quin és el millor mecanisme urbanístic, que en cap cas, segons Ruiz, preveurà expropiacions de les actuals empreses. “Volem transformar el polígon del Centre per aplicar les noves tecnologies a la indústria”, afirma l'alcalde. Pel que fa al Parc de Negocis, Ruiz calcula que abans que acabi l'any estarà al 80% de l'ocupació i que, quan això arribi, serà el moment de projectar la segona fase del complex d'oficines.

Jornada sobre Ca n'Alemany
L'Ajuntament de Viladecans i l'Incasòl han organitzat el 21 de gener la jornada ‘Nova indústria', en què mostraran al sector empresarial el potencial de Ca n'Alemany. La trobada servirà també com a espai de reflexió sobre les polítiques industrials metropolitanes arreu d'Europa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia