Urbanisme

Santa Coloma valorarà ofertes pel solar més preuat

L'Ajuntament ha estat negociant l'arribada del Grup Planeta en règim de concessió a l'espai de la Ciba

ICV-EUiA, soci de govern del PSC, discrepa de l'operació i s'hi mostra molt crític

D'entre els solars municipals que Santa Coloma té en desús en sobresurt el de l'antiga fàbrica Ciba, tant per la seva dimensió com per la seva privilegiada situació, a tocar del riu Besòs i la ciutat de Barcelona. El futur d'aquest espai, reservat inicialment a una escola i institut públics que sembla que no cristal·litzarà és, des de fa un temps, motiu de debat en el si del govern municipal, integrat pel PSC, ICV-EUiA i CiU. És un motiu de discussió però també d'una certa polèmica, atès que alguns moviments han generat friccions entre alguns dels socis.

El PSC, amb l'alcaldessa Núria Parlon al capdavant, defensa que es tracta d'un espai “amb risc de deteriorament” i que no es pot descartar “apostar per una concessió a un privat, sempre que en rehabiliti l'edifici i pagui el cànon corresponent”. El PSC ha escoltat amb molta atenció l'oferta que els va fer arribar el Grup Planeta, que també ha sondejat els ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet. Sembla difícil que les negociacions arribin a bon port, sobretot perquè, com sembla, alguna altra ciutat ofereix condicions més avantatjoses. “Nosaltres no cedirem cap espai públic sense que ens paguin un cànon. Jo no regalo cap terreny públic a ningú”, ha subratllat l'alcaldessa de Santa Coloma.

El projecte presentat pel Grup Planeta, segons detalla Parlon, pretén concentrar en un sol edifici tot el vessant formatiu de l'empresa. S'haurien creat, diu, entre 200 i 250 llocs de treball. L'alcaldessa socialista defensa que l'obligació de qualsevol equip de govern “és estudiar tota l'oferta interessant que un privat ens posi sobre la taula” i assegura que els seus socis de govern “n'han estat informats des del primer dia”. Per això, no acaba d'entendre la reacció d'ICV-EUiA, que s'ha mostrat molt crítica amb la possibilitat que aquest espai sigui cedit durant un temps limitat a un promotor privat.

El regidor d'ICV-EUiA, Siscu Sánchez, defensa que la Ciba “ha de seguir sent un espai públic” i reclama un pla d'equipaments de ciutat “abans de decidir el futur d'aquest espai”. Respecte al fet que sigui el Grup Planeta o una empresa semblant la que s'hi acabi instal·lant, ICV-EUiA considera que un projecte formatiu “faria la competència directa als centres públics de la ciutat”. La regidora d'ICV-EUiA Alexandra Sevilla ha arribat a escriure en un mitjà local que “en temps de crisi, és molt freqüent que hi hagi qui caigui en el parany de cedir en els principis per aconseguir un benefici immediat”.

L'alcaldessa es posa les mans al cap en afirmacions com aquesta i recorda que només per rehabilitar l'edifici de la Ciba calen un mínim de tres milions d'euros. “Ja fem enginyeria fina amb el nostre pressupost, però pagar-ho absolutament tot amb diners públics és inviable”, sosté.

LA FRASE

L'obligació de qualsevol equip de govern és estudiar les ofertes que algú posa sobre la taula
Núria Parlon
alcaldessa de santa coloma (psc)

Parlon va aturar el projecte anterior

La fàbrica Ciba havia estat la seu d'un institut i dels antics jutjats de Santa Coloma. En l'etapa de l'exalcalde Bartomeu Muñoz, el destí d'aquest terreny era que es transformés en un espai d'edificis, amb habitatge protegit i un gran gratacels de més de 20 plantes. El projecte l'havia dissenyat el navarrès Patxi Mangado. Però a l'octubre del 2009 va esclatar el cas Pretòria, que va arrossegar tant bartomeu Muñoz com alguns dels projectes que ell pretenia liderar. Núria Parlon va agafar les regnes del consistori i entre les primeres mesures que va prendre n'hi havia algunes de destinades a trencar amb el passat. Va descartar l'actuació de la Ciba, tal com el seu antecessor i company de govern l'havia concebut.

Més tard, la Generalitat es va comprometre a aixecar, al mateix indret, una escola institut, però sembla que el govern ha deixat d'apostar per aquest tipus d'equipaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia