Urbanisme

El síndic dóna la raó als veïns de la Mina i exigeix l'enderroc del bloc de Venus

L'informe de la sindicatura de greuges conclou que hi ha hagut “manca de voluntat política”

Insta les administracions a compensar els afectats

Els veïns que encara hi ha al bloc de pisos del carrer de Venus al barri de la Mina veuen amb satisfacció l'informe elaborat pel síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que conclou que hi ha hagut “manca de voluntat política” per resoldre el conflicte que té atrapades més de 200 famílies en un bloc que estava previst enderrocar i que fa dotze anys que està en procés de degradació, sense que s'hagi invertit ni un sol cèntim en el seu manteniment.

L'estiu passat, les administracions que formen part del Consorci de la Mina (la Generalitat, els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, i la Diputació de Barcelona) van decidir desdir-se d'una de les propostes més ambicioses del pla de transformació del barri i mantenir en peu l'edifici per fer millores a les zones comunes. La raó adduïda era que la majoria de propietaris no havien marxat perquè no podien pagar la diferència de preu entre l'habitatge actual i el nou, que pujava, com a mínim, a 34.000 euros més uns 12.000 d'IVA.

El síndic conclou que el bloc ha d'anar a terra. “Si fa dotze anys era clar que aquest edifici no tenia viabilitat per aconseguir la transformació del barri, després de dotze anys sense cap actuació per adequar i dignificar l'edifici, encara és més clar que no hi ha cap alternativa a l'enderroc.”

Ribó manté que no es pot aturar el procés només per la incapacitat de les famílies afectades a assumir el cost del nou habitatge. Per això, insta les administracions responsables a “estar a l'altura dels compromisos adquirits” i a crear instruments que s'adaptin a les necessitats de cada família per fer possible el reallotjament als blocs de pisos que fa anys que estan acabats i buits.

També exigeix que enllesteixi el procediment d'expropiació perquè el Jurat d'Expropiació de Catalunya pugui determinar si les quantitats que l'administració ha fixat que s'han de pagar són les justes, atès que els veïns hi han mostrat la seva disconformitat. El síndic considera que cal compensar “pels perjudicis causats” els veïns pel temps que “han hagut de malviure als seus habitatges” sense cap manteniment, i proposa crear mecanismes vinculats a la reducció del preu per accedir als habitatges de substitució.

Marxar de lloguer, la darrera oferta

La portaveu de l'AV de la Mina, Paqui Jiménez, explica que la darrera oferta del Consorci de la Mina és la possibilitat de marxar de lloguer a un dels pisos nous si no poden accedir al finançament necessari per comprar-los. Jiménez assegura que desconfien de l'oferta i continuaran insistint perquè el Jurat d'Expropiació revisi les seves al·legacions. “Som propietaris i anar de lloguer no ens compensa després de tants anys de patiment”, argumenta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia