Urbanisme

El consorci de la Mina no fa cas del Síndic i llogarà els pisos reservats per Venus

Diuen que la decisió es va prendre abans de conèixer l'informe

Justifiquen que fer-se càrrec dels costos del reallotjament dels afectats és “inassumible”

Els habitatges que es van construir a barri de la Mina per reallotjar els veïns afectats pel projecte d'enderrocament de l'edifici del carrer de Venus, es destinaran finalment a lloguer social amb opció de compra. El consorci de la Mina ha anunciat que es posa en marxa el procés d'adjudicació de 236 pisos, que es comercialitzaran a través de l'Agència d'Habitatge de Catalunya. La decisió es coneix pocs dies després que s'hagi fet públic l'informe elaborat pel Síndic de Greuges, un document crític amb la gestió que s'ha fet, que conclou que hi ha hagut “manca de voluntat política” per resoldre el conflicte amb els veïns i que insta les administracions a enderrocar el bloc de pisos del carrer de Venus, tal com constava en el pla de transformació de la Mina, i a trobar fórmules per reallotjar i compensar els afectats, que sumen prop de 200 famílies que no es poden fer càrrec del pagament de la diferència de preu entre el seu habitatge actual i el nou.

Fonts del consorci asseguren que el procés de desafectació urbanística del bloc Venus per frenar l'enderroc i poder-hi fer obres de millora va començar abans de conèixer l'informe. “Compartim la resolució del Síndic, però aplicar-la és inviable econòmicament”, assegura Gregorio Belmonte, vicepresident de la comissió executiva del consorci de la Mina, que xifra en 27 milions d'euros els recursos necessaris per finançar el reallotjament dels afectats, una quantitat que considera “inassumible per la Generalitat”. Belmonte explica que “des del 2010” el consorci està buscant una sortida per als veïns afectats i que s'ha optat per la rehabilitació del bloc perquè no han trobat “cap altra solució”. Hi afegeix que s'ha ofert als veïns la possibilitat d'accedir a un pis nou en règim de lloguer social mantenint la propietat del pis del carrer de Venus, que quedaria cedit temporalment al consorci de la Mina, però admet que són molt pocs els veïns que s'han interessat per aquesta possibilitat. El termini per acceptar-la és de cinc mesos i Belmonte assegura que durant aquest termini tots els que s'hi acullin podran anar a un pis nou. “Ningú que vulgui sortir de Venus i pugui pagar el lloguer es quedarà sense pis nou”, manté.

L'associació de veïns de la Mina lamenta la decisió del consorci de cedir els 236 pisos a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per tal d'oferir-los en règim de lloguer social.“Aquests pisos formen part dels blocs que estaven construïts per reallotjar els veïns del bloc Venus”, recorden, i critiquen que amb aquesta decisió el consorci ignora la resolució del Síndic i “actua de forma unilateral, sense tenir en compte les negociacions que estan actualment engegades amb el veïnat”. “Han actuat per la via dels fets consumats, negant la participació ciutadana i la interlocució amb els veïns afectats.”

LA XIFRA

236
pisos
de protecció oficial que es podran llogar amb opció de compra i estan situats a la rambla de la Mina.

LA DATA

15.12.14
S'enceta el procés
per desafectar urbanísticament el bloc d'habitatges del carrer de Venus, segons el consorci.

Afavorir l'entrada de nous veïns al barri

La sortida al mercat de lloguer i amb opció compra dels pisos de les promocions de la Mina Residencial, que fa anys que estan acabats i vigilats perquè no s'hi faci cap ocupació il·legal, permetrà l'arribada de nous veïns al barri, tal com explica el vicepresident de la comissió executiva del consorci de la Mina, Gregorio Belmonte. Els 236 habitatges formen part de quatre promocions situades a la rambla de la Mina. N'hi ha 55 que són de dues habitacions, 167 de tres i 14 de quatre. Deu pisos estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Els habitatges de dos dormitoris tenen una superfície mitjana de 54,66 m² i el preu del lloguer mensual serà de 259,36 euros; els de tres fan 64,57 m² i es pagarà un lloguer de 306,38 euros, i el cost del lloguer dels pisos de quatre habitacions, amb una superfície de 85,11 m², serà de 403,85 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia