Urbanisme

La catedral de Tortosa s'obre al riu

L'Ajuntament tombarà enguany les cases de la façana fluvial i farà una excavació arqueològica

Els veïns accepten marxar dels habitatges

L'Ajuntament es planteja fer visibles les restes romanes

Les cases de davant la catedral de Tortosa tenen els dies comptats. L'illa de cases situada entre l'avinguda Felip Pedrell i els carrers Croera i Costa de Capellans, i enganxada al Palau del Bisbe, s'enderrocarà enguany, després que l'Ajuntament hagi tancat acords d'adquisició dels habitatges amb tots els veïns, a excepció d'un amb qui s'està ultimant la negociació –si no hi ha acord s'obrirà en breu un expedient d'expropiació–. Es tanca així un procés que ha tardat dècades a materialitzar-se, ja que la decisió de tombar les cases de la façana fluvial es va prendre a la dècada dels anys 60 i es va ratificar en el pla general d'urbanisme del 1986. Problemes de forma en la tramitació de l'expedient van donar un alè d'esperança als veïns de la zona, però el projecte ha continuat endavant. I en uns mesos serà possible contemplar la façana barroca de la catedral des de l'altre marge de riu. Una visió que té defensors, però també detractors, que asseguren que el temple es veurà petit.

L'enderroc dels habitatges, que ocupen una superfície d'uns 3.500 metres quadrats, tindrà un cost d'uns 250.000 euros. “L'obra afectarà un vial important, però els treballs no s'allargaran durant gaires setmanes”, ha comentat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. No queda clar, però, que es farà en l'espai lliure que quedarà entre la catedral i el riu i que té un desnivell important que ara salven les cases. El que sí que ha decidit l'Ajuntament és dur a terme una excavació arqueològica al subsòl de les cases, per esbrinar si les restes d'un edifici públic romà descobert en un edifici annex al Palau Episcopal tenen continuïtat sota les cases. “És necessari fer una excavació arqueològica per determinar la continuació de les restes d'època romana i, en el cas que la troballa sigui potent, és evident que s'haurà de posar en valor”, ha manifestat Bel. És a dir, que el futur urbanístic de l'espai quedarà condicionat per les restes arqueològiques.

Així, el pressupost que Tortosa hi destinarà enguany serà d'uns 490.000 euros, que inclouran l'adquisició de les finques pendents, l'enderroc i l'excavació arqueològica. Pel que fa al cost de la trentena de propietats afectades, ha estat d'1,5 milions d'euros. “No tindrem les conclusions de la intervenció arqueològica fins al setembre; després caldrà fer la redacció del projecte i l'obra no s'executarà fins al pròxim any”, ha dit Bel.

Tot i la resistència inicial dels veïns a marxar de les cases, finalment han donat la batalla per perduda. “És un error històric tombar les cases, si es rehabilitessen serien un atractiu turístic”, diu el veí i arquitecte Xavier Rollan, que lamenta la manca de debat sobre la conveniència d'enderrocar els habitatges. “L'Ajuntament actua al nucli antic com si fos un polígon nou, aïlla edificis històrics en lloc de fer cirurgia”, explica Rollan.

Cronologia

1986
19-02
El pla general urbanístic
de Tortosa cataloga les cases de davant de la catedral com espai lliure de protecció urbanística, però exclou dos dels edificis que ja estaven en l'anterior expedient del 1964. Amb tot, un any més tard tornen a ser inclosos en l'expedient per enderrocar les cases situades entre el carrer Croera i Felip Pedrell.
2002
8-05
Les escales
de la catedral s'ensorren per un fort aiguat. L'Ajuntament vincula la restauració de les escales a l'enderroc de les cases.
2009
06-07
El Tribunal
Superior de Justícia de Catalunya desestima el recurs d'apel·lació presentat per l'Ajuntament de Tortosa. La sentència diu que el projecte d'expropiació conjunt té defectes de forma i que abans d'expropiar les cases s'ha de redactar un pla de protecció del conjunt històric. El govern decideix no recórrer la sentència.
2003
12-06
Amics dels
Castells presenta al·legacions al nou pla d'urbanisme que tramita l'Ajuntament. S'obre debat ciutadà sobre les cases.
2005
30-12
El ple
de l'Ajuntament de Tortosa aprova per unanimitat el projecte d'expropiació de les cases de davant de la catedral.
2006
15-09
Un grup de 17 veïns
presenta un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Tortosa amb l'objectiu d'aturar el procés d'expropiació. Volen aconseguir la nul·litat del procés i evitar l'enderroc de les cases. Durant dècades els veïns, amb el suport d'alguns historiadors i arquitectes, han defensat mantenir la façana fluvial de Tortosa. L'Ajuntament no els autoritza a reformar els habitatges perquè s'han de tombar.
2006
18-12
El govern
tortosí aprova el projecte de fer una gran plaça a dos nivells, a l'espai que ocupen les cases, amb un mirador sobre el riu Ebre.
2007
16-10
El jutjat
contenciós número 2 de Tarragona atura el procés d'expropiació per defectes de forma. L'Ajuntament hi presenta recurs.
2012
2-04
Tres
veïns denuncien l'Ajuntament de Tortosa per assetjament immobiliari. El jutjat de Tortosa arxiva la causa al cap de dos anys.
2010
4-09
La catedral
torna a tenir escales, després de 8 anys. L'Ajuntament i el bisbat de Tortosa opten per una solució compatible en la futura plaça.
2014
11-06
L'Ajuntament
aprova el pla especial del nucli antic de Tortosa, un document que permet fer l'expropiació dels habitatges que encara no són de propietat municipal. Després de la sentència del 2009, el govern local opta per negociar amb els propietaris l'adquisició dels immobles, la majoria ho accepten, i marxen de les cases.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia