Urbanisme

Tala dels salzes que Jean Nouvel va fer plantar al parc Centre del Poblenou

L'arquitecte va ser criticat pel disseny i per no haver triat espècies de clima mediterrani

Els veïns volen que es replantegi tot l'espai per unir els barris

Aquesta setmana ha començat al parc Centre del Poblenou la tala d'exemplars d'un tipus de salze o desmai, Salix babylonica, que el dissenyador del parc, l'arquitecte Jean Nouvel, va escollir per ser plantats quan va crear aquest espai verd, ara fa set anys.

La major part dels exemplars que han estat arrencats estan situats al perímetre de la plaça de la Sardana, però segons han assegurat a aquest diari fonts del sindicat de CCOO a Parcs i Jardins, la tala podria afectar tots els exemplars existents, i podria arribar a prop de 300 arbres.

L'Ajuntament, en canvi, assegura que les tasques que es duen a terme consisteixen a retirar els desmais morts o que tenen greus deficiències vegetatives i que representen un risc per als usuaris del parc.

Les mateixes fonts han puntualitzat que només s'arrencaran els exemplars en mal estat: “Només es tallen aquells exemplars que és estrictament necessari tallar per problemes d'afectació radicular de serveis, perillositat o urgències”, han especificat.

El consistori hi afegeix que tots els arbres es reposaran tan aviat com sigui possible per una altra espècie, concretament l'Styphnolobium japonicum, variant pendula. Aquest és un arbre que visualment té el mateix caire que el desmai, però que és molt més resistent a les malures i s'adapta més bé al clima mediterrani.

CCOO de Parcs i Jardins ha manifestat els seus dubtes sobre la nova espècie escollida. “Esperem que ara la elecció hagi estat l'encertada i s'hagi comptat amb el criteri dels jardiners. Del que sí que estem segurs és que aquells capricis els seguirem pagant els ciutadans”, han assegurat.

El parc Centre del Poblenou, inaugurat el 2008, té una superfície de 55.600 m². S'hi van plantar un miler d'arbres, 5.000 arbustos i 10.000 plantes enfiladisses i moltes de les espècies triades ja van ser criticades en aquells moments per diversos experts, ja que, segons asseguraven, no s'adequaven al clima ni al terreny; en el cas dels salzes, com a arbres de ribera, tenien necessitats hídriques superiors a les existents en la zona.

LA FRASE

A més de canviar la vegetació, cal enderrocar els murs i repensar l'espai per poder unir els barris
Salvador Clarós
President de l'AV del Poblenou

Una illa al mig del Nou Poblenou

clara ribas

El president de l'associació de veïns del Poblenou, Salvador Clarós, va mostrar ahir la seva sorpresa per la tala. Clarós, autor de diversos articles sobre el parc en què ha mostrat la seva oposició al disseny i també a la vegetació escollits, va recordar que aquest espai constitueix, segons va dir, “una illa, un arxipèlag”, al centre de l'anomenat Nou Poblenou. Pel representant veïnal, un debat sobre si cal canviar per falta d'adaptació les espècies plantades hauria de portar a replantejar la fesomia del parc: “Al seu moment es va anul·lar el carrer Pere IV i es va interrompre el flux mar-muntanya. Cal tirar a terra els murs del parc i repensar aquest nou pol de centralitat que havia de ser la confluència d'aquests dos grans carrers i fer una gran zona verda que inclogui el perímetre de Can Ricart, i posar fi així a aquesta illa tancada que no uneix sinó que isola els barris.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia