Urbanisme

Som Paral·lel, la veu dissonant en la participació veïnal

La nova entitat va criticar i abandonar el debat sobre la reforma

Vol prioritzar els veïns i el comerç de proximitat

El mes d'octubre passat, unes manifestacions van tallar en tres ocasions l'avinguda, van precintar les màquines i les van omplir d'adhesius on es llegia: “El barri no està en venda.” Els participants a l'acte van anunciar més mobilitzacions per aturar les obres de remodelació de l'avinguda. Havien estat convocades per la plataforma Som Paral·lel, anteriorment coneguda com a Plataforma Aturem el Pla Paral·lel, que inclou diverses entitats crítiques amb la reforma i, sobretot, amb el procés de participació.

Després de tres reunions “frustrades”, segons l'entitat, aquesta va decidir deixar de participar en la comissió de seguiment creada per l'Ajuntament. Javier Rodrigo, membre de la plataforma, la critica durament: “Era una comissió fantasma, amb tècnics que donaven molta paperassa però sense un procés clar i transparent de participació”, assegura.

Rodrigo explica que des de la plataforma es va demanar que es canviessin les dinàmiques de debat: “Ens ho donaven tot fet. Un exemple d'això són el que ells anomenen «placetes», que són només unes voreres expandides en les quals es poden instal·lar més terrasses.”

Rodrigo hi afegeix que la principal preocupació de la plataforma és que la reforma desemboqui en una nova existència per al Paral·lel com a eix turístic i comercial que posi fi al teixit social i de proximitat del barri: “És una reforma pensada per als turistes i no per als veïns”, diu.

Ara mateix, les principals reivindicacions de la nova entitat es resumeixen, diu Rodrigo, “en un pla d'usos reals, en una moratòria de llicències d'obertura de nous locals, i en una nova via amb un model social i econòmic de proximitat”. A aquestes peticions cal afegir, expliquen, la de recuperar el teatre Arnau com a espai per al barri.

Preguntat sobre noves mobilitzacions, Rodrigo explica que estan en espera de la convocatòria per iniciar el debat sobre el futur pla d'usos del Paral·lel, ja que sí que han participat en l'elaboració del pla d'usos del Poble-sec, que aquesta setmana podria ser aprovat inicialment i començar així el seu procés de redacció.

LA DATA

Juny 2014
un manifest
de la plataforma va denunciar el procés de participació i va anunciar un nou espai de debat veïnal.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia