Urbanisme

El cens d'habitatges a les Pedreres evitarà nous creixements il·legals

L'Ajuntament de Girona ha inspeccionat al detall les edificacions en sòl públic i qui hi viu

El bestiar i la maquinària se situarà en un sol punt al sector

L'equip de govern de Girona té clar que un cop acabat un cens al detall de les construccions existents en terrenys públics de les Pedreres, ja no es permetrà cap nova construcció i ni creixement, com també recull el protocol que es va aprovar en el ple de dilluns. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, explica que el document que s'ha elaborat “conté fotografies, plànols, l'estat dels habitatges i les persones que hi viuen”. Amb aquest cens el consistori ja no permetrà que es facin més ampliacions a la zona, on es calcula que hi ha una cinquantena d'habitatges construïts en terrenys públics. Berloso reitera, després que el ple aprovés inicialment el pla especial, que “el protocol que hem incorporat segueix l'informe que va fer el defensor de la ciutadania i les seves recomanacions”. Com es va avançar en el plenari les primeres generacions podran seguir als habitatges mentre es valguin per elles mateixes. Això sí, el protocol estableix un itinerari individualitzat per les segones generacions i estudiant cas per cas la possibilitat de reubicació. En tot cas, s'explicita que aquesta ocupació temporal “no podrà ni atorgarà majors drets de futur en el supòsit de que creïn noves unitats familiars amb descendència. Berloso recorda que el pla establia vuit anys per resoldre la problemàtica i “nosaltres no hi posem temps”. Admet que la solució també passa per les partides pressupostària que es puguin disposar en un futur “ja sigui per fer habitatges o per adquirir-los per reubicar-hi els veïns del sector”. Els primers veïns que van ocupar terrenys públics de la carena de les Pedreres i van aixecar edificacions il·legals hi van arribar fa més de cinquanta anys en la majoria de casos i això els suposa uns drets adquirits. Si entre els veïns es comprova que són propietaris d'alguna finca també se'ls obligarà a abandonar la casa a les Pedreres.

Batejar carrers i netejar

Berloso avança que la voluntat del govern municipal és posar nom als carrers del sector i atorgar números als habitatges, per garantir el control i la impossibilitat de creixement. Indica que es treballa per reubicar el bestiar en un únic punt en una masia al Font de la Pólvora que permeti desmuntar les actuals estructures de les Pedreres i també trobar un únic punt per aparcar-hi la maquinària. El consistori vol “netejar tota la resta d'espai públic, així com per exemple el mirador que també serà d'accés públic per tots els ciutadans”.

Sempre amb consens

L'equip de govern reitera que tots els passos s'han fet amb l'acord dels veïns de la zona amb les reunions que s'han fet amb el defensor de la ciutadania com a interlocutor i tranquil·litza els veïns garantint-los que tindran habitatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia