Urbanisme

Recels per la construcció de 26 gratacels a tocar de Bellvitge, a l'Hospitalet

Diversos col·lectius al·leguen contra l'impacte ambiental dels blocs i la pèrdua de sòl agrícola

L'Ajuntament destaca la creació d'un parc i d'activitat econòmica

No més blocs a Bellvitge. Aquest és el nom de la campanya que diversos col·lectius de l'Hospitalet han posat en marxa –que recorda la protesta que als anys 70 va impedir la construcció de més edificis al barri– per protestar contra la previsió de construir 26 gratacels a tocar del barri, un projecte que forma part de la reconversió del segon tram de la Granvia. Una dotzena de partits polítics i entitats, com ara Depana, la Saboga, l'associació de veïns Independent de Bellvitge, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet, la CUP, ERC, EUiA i el PP han presentat al·legacions a un projecte impulsat pel Consorci per a la Reforma de la Granvia, integrat per l'Ajuntament i la Generalitat. Consideren que el pla suposarà la pèrdua de sòl verd i agrícola, alerten dels perjudicis ambientals de les construccions i creuen que el parc urbà previst quedarà aïllat de la ciutat. El consistori, en canvi, destaca la creació d'una gran zona verda, la generació d'activitat econòmica i la millora de l'accés al riu Llobregat.

El projecte afectarà una superfície de gairebé 100 hectàrees, de titularitat pública i privada. Es continuarà el model de la primera fase de la Granvia, es deprimiran 400 metres del quilòmetre comprès entre el Cinturó Litoral i la rambla Marina i se soterraran les línies elèctriques existents. 160.000 metres quadrats estan reservats per a edificacions. Segons el regidor d'Urbanisme, Francesc Belver, la majoria seran de 14 o 15 plantes i, en algun cas, de 20. “En tot cas, més baixos que l'hospital de Bellvitge i que l'hotel Hesperia Tower i a centenars de metres dels blocs de Bellvitge”, diu. L'edificabilitat final, però, dependrà dels usos aprovats, que en cap cas seran habitatges ni indústria contaminant. El consorci espera atreure oficines i empreses relacionades amb el sector biomèdic. Segons Belver, els gratacels –el nombre final pot variar segons com es reparteixi l'edificabilitat– no estarien agrupats en un mateix lloc, sinó repartits en tres sectors.

El 51% del planejament està reservat per a espai lliure i verd. És a dir, places i sobretot un gran parc, de 27 hectàrees. Les 23,5 hectàrees que ara estan conreades es convertiran en un parc de 27 hectàrees. Segons Belver, això no significa que hagi de desaparèixer l'activitat agrícola. “Segur que se'n conservarà una part, probablement explotada pels pagesos actuals. També s'hi podran fer horts lúdics i públics. Parlarem amb responsables del Parc Agrari sobre el model de gestió”, afirma el regidor.

Els col·lectius crítics alerten que el total d'edificis podria ser de 36, dels quals 26 podrien tenir entre 17 i 22 plantes, i consideren que es crearà un parc “completament aïllat i envoltat d'edificis”, que en cap cas atraurà l'interès dels ciutadans. La presència dels edificis “taparà la visibilitat a l'hospital de Bellvitge i es perdrà la possibilitat de tenir un espai verd al costat del recinte hospitalari”. A més, asseguren que no es garanteix la mobilitat de vianants i ciclistes, i es temen “un urbanisme pensat per als cotxes, com a la primera fase de la Granvia”.

LA XIFRA

997.000
metres quadrats
estan afectats pel pla director urbanístic que promouen l'Ajuntament i la Generalitat.

LA FRASE

El parc de Cal Trabal serà tan gran com el de la Ciutadella i s'hi preservarà l'aspecte agrícola
Francesc Belver
Regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de l'Hospitalet

Masies per a equipaments

R.M.B.

A Cal Trabal, el sector més proper al riu on ara hi ha camps de conreu, s'aixequen tres masies. Una de les peticions de les entitats i els partits és que es restaurin aquests cases i es destinin a equipaments, i que a més s'obrin camins perquè els ciutadans puguin accedir a aquest patrimoni agrícola. En aquest aspecte sembla haver-hi consens amb els promotors del pla, ja que el projecte preveu que els propietaris de les masies les cedeixin al consistori i es reformin per transformar-les en equipaments. Encara no s'ha definit l'ús que tindran aquests equipaments, però el consistori té clar que han d'estar relacionats amb l'entorn i esdevenir la seu, per exemple, d'un centre d'interpretació del passat agrícola de l'Hospitalet.

L'Ajuntament destaca la millora que el projecte comportarà en l'accés al riu. Actualment la connexió entre el barri de Bellvitge i el Llobregat consisteix en un pas que en alguns punts s'estreteix fins als 80 centímetres. El pla preveu un passeig de 10 metres d'amplada en què podran conviure sense problemes vianants i ciclistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia