Urbanisme

Primer enderroc al barri de Sant Joan de Figueres

L'habitatge estava desocupat i és la primera de les 44 cases que hauran d'anar a terra

La presència policial es va aprofitar també per fer un altre control contra el frau elèctric al barri gitano

Nou operaris, acompanyats d'un important dispositiu de les forces de seguretat, van començar ahir a enderrocar la primera de les 44 cases del barri de Sant Joan de Figueres que hauran d'anar a terra.

Es tracta del primer pas d'uns enderrocs anunciats en el marc del projecte de rehabilitació del barri on es concentra la comunitat gitana de Figueres. La casa que es va començar a derruir ahir no estava habitada i és el primer habitatge d'aquest conjunt situat al passatge Doctor Fleming que el jutjat d'instrucció ha autoritzat enderrocar.

Aquest conjunt d'habitatges és propietat de l'Incasòl i gestionat per l'Agència Catalana d'Habitatge (ACH), en règim de lloguer. Per a 21 d'aquests habitatges, l'ACH ja ha tramitat les denúncies per incompliments (lloguers impagats o habitatges on no viuen les persones que consten oficialment com a llogaters). Aquests habitatges són els que s'aniran desallotjant i derruint en les setmanes vinents, a mesura el jutjat ho vagi autoritzant.

Tractant-se d'uns habitatges on els inquilins incompleixen les condicions de lloguer, la reubicació de les persones que hi viuen només es podrà tractar a través de la Taula d'Emergència Social de la ciutat.

Posteriorment, en una segona fase, s'expropiaran la resta de cases (vint-i-dues, on es compleixen les condicions del contracte de lloguer), i s'haurà de negociar el reallotjament dels llogaters en altres habitatges de l'Incasòl, organisme dependent de la Generalitat.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, explicava ahir que es preveu que aquest procés duri un any. Felip va subratllar també que, tot i la presència d'efectius policials i l'aparença d'una operació repressiva, l'objectiu final d'aquests enderrocs és “la dignificació del barri de Sant Joan”.

L'espai alliberat deixarà pas a un parc i just al davant s'ha iniciat també aquesta setmana la construcció d'un centre cívic en uns mòduls prefabricats.

El conjunt d'aquestes 44 cases del passatge Fleming es va construir a mitjan anys vuitanta. Al llarg dels anys, però, la concentració en aquest barri –on viu majoritàriament la comunitat gitana– de famílies amb problemàtiques socials importants ha portat els ajuntaments que s'han anat succeint a plantejar una necessària transformació del barri, però fins ara encara no s'ha pogut tirar endavant cap projecte. Ahir, però, finalment es va fer el primer pas, en una casa deshabitada.

LES XIFRES

44
cases
situades al passatge Fleming del barri de Sant Joan seran enderrocades per rehabilitar el barri.
21
d'aquests habitatges
estan pendents d'una denúncia per incompliments del règim de lloguer.

“L'objectiu és dignificar el barri de Sant Joan”

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va subratllar ahir que els enderrocs s'emmarquen en un projecte que té com a objectiu final “la dignificació de tot el barri de Sant Joan”.

Detecten 29 infraccions en les connexions elèctriques

En paral·lel a l'enderroc d'aquest primer habitatge, el barri de Sant Joan de Figueres també va ser ahir l'escenari d'una altra operació contra el frau elèctric. El resultat final d'aquesta operació va ser de 29 infraccions detectades entre els 84 habitatges inspeccionats. Bàsicament es tracta de connexions il·legals amb l'inconvenient afegit (segons explica l'Ajuntament) que sobrecarreguen la xarxa i generen talls de llum al barri veí del Culubret.

Intervencions sota la vigilància d'un desplegament policial

El barri de Sant Joan tornava a tenir ahir l'aspecte d'un barri assetjat. Les dues actuacions (enderroc i control del frau elèctric) es van fer sota la supervisió policial de la Guàrdia Urbana de Figueres, amb 14 agents, i dels Mossos d'Esquadra, amb 50 efectius entre antiavalots, agents de paisà i uniformats, a més de vuit operaris d'Endesa i nou treballadors per a l'enderroc. Les tasques es van fer sense més incidents, a banda de la concentració dels veïns.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia